На 5 октомври Никола Саркози ще стане първият бивш президент

...
На 5 октомври Никола Саркози ще стане първият бивш президент
Коментари Харесай

Саркози отива на съд за даване на подкупи

На 5 октомври Никола Саркози ще стане първият някогашен президент на Франция, който ще бъде съден по обвинявания в корупция по дело, в което той е упрекнат в опит да получи класифицирана информация от арбитър. Процесът ще продължи до 22 октомври, заяви парижки съд.

Това ще бъде първият развой след няколко следствия на корупция против Саркози, който беше президент от 2007 до 2012 година.

Жак Ширак, който умря предишния септември, беше първият екс-президент, подложен на правосъден развой, само че не и по обвинявания в корупция - той беше приет за отговорен през 2011 година за заграбване и корист с обществени средства през времето си като кмет на Париж, съобщи БГНЕС.

64-годишният Саркози е упрекнат, че желал да получи посредством юриста си Тиери Ерцог класифицирана информация от тогавашния арбитър Жилбер Азибер през 2014 година за друго дело, което от този момент е прекъснато. В подмяна на това на съдията е била препоръчана помощ за приемане на пост в Монако.

След като загуби на изборите против Франсоа Оланд от социалистическата партия и напусна поста си, Саркози се бори с обвинявания в корупция и финансиране на акции, отхвърляйки всичките.

Прочети още: https://www.actualno.com/europe/sarkozi-otiva-na-syd-za-davane-na-podkupi-news_1422088.html
© Actualno.com
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР