На 5 май от територията на България ще може да

...
На 5 май от територията на България ще може да
Коментари Харесай

Лунен спектакъл гледаме днес

На 5 май от територията на България ще може да се наблюдава второто за годината лунно затъмнение и първото от полусянката на Земята, съобщава Българска телеграфна агенция.

Явлението ще стартира в 18:14 ч., когато Луната ще стартира да навлиза постепенно в земната полусянка. Максималната фаза на затъмнението ще настъпи в 20:23 ч. - броени минути преди лунния изгрев за София, което значи, че Луната ще изгрее със затъмнен горен ляв завършек на своя диск.
-->
Физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките прецизира, че явлението няма да бъде очевидно дълго време, защото лунните затъмнения от полусянката са добре забележими за относително къс период - докъм 45 минути, съгласно магнитуда на затъмнението.

Наблюдателите от Източна България ще имат преимущество, защото във Варна Луната ще изгрее в 20:13 ч. и затова оттова явлението ще се следи по-дълго време, в това число и сега на оптималната фаза в 20:23 ч.

Затъмнението ще се следи най-хубави на открити пространства и с бинокъл. Луната ще напусне полусянката на Земята в 22:32 ч.

За разлика от слънчевите затъмнения, лунните са забележими от доста по-обширна част от земното кълбо. Затъмнението на 5 май ще се следи от Азия без най-северните ѝ региони, Австралия, от Европа без най-западните ѝ елементи и без Скандинавския полуостров, от Африка и Антарктика.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР