На 5 май, когато NASA изстреля своя космически апарат InSight

...
На 5 май, когато NASA изстреля своя космически апарат InSight
Коментари Харесай

Малкият Mars Cube One засне Земята от разстояние 1 милион километра

На 5 май, когато NASA изстреля своя галактически уред InSight Mars, дружно с него излетяха и два дребни, напълно идентични спътника.
Това са Mars Cube One с размери колкото пътнически сак. Неотдавна единият от тях направи фотография на Земята от разстояние 1 милион километра. Това бе направено за да се снима дребната бледосиня точка, за първи път снимана от Voyager през 1990 година.

Земята е дребната точка, която плува в безкрайната черна пустота. Снимката на NASA ясно демонстрира това.



Малките галактически кораби са известни и под името CubeStats . В момента те летят към Марс дружно с InSight. Специалистите ги назовават MarCO-A и MarCO-B . Към сегашен ден това са най-компактните галактически апарати, изпращани по-далече от Земята.

На 9-ти май бяха извършени тестванията на тези апарати и MarCO-B, прочут и като Wall-E направи своята първа фотография. От това разстояние могат да се разграничат единствено два обекта – Земята и нейната луна. Снимката е направена от разстояние 1 милион километра от нашата родна планета.



„По този метод показваме почитта си към Вояджър„, сподели Анди Клеш, основният инженер на плана MarCO.

Апаратите от вида CubeSats в никакъв случай не са навлизали толкоз надълбоко в космоса, само че MarCO-A и MarCO-B работят чудесно.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР