На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът

...
На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът
Коментари Харесай

Честит празник на именниците! Ето с какво да почерпят

На 5 декември православната черква празнува преподобни Сава Освещени. Синът на благороден жанр от Кападокия (Мала Азия) на 18 години става духовник и по-късно аскет в пустинните местности край река Йордан.С наследството след гибелта на родителите си, той построява странноприемници, лечебни заведения и един манастир до град Йерусалим. Манастирът " Свети Сава " съществува и до през днешния ден, а през цялото средновековие е средище на дейна книжовна активност и наложителна спирка за всички източноправославни поклонници.

Днес мотив да почерпят имат всички с имената Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби и Събина.
-->
Още от деня на свети Сава Освещени стартират и приготовленията и църковните празнувания за Никулден. В столичния древен митрополитски храм " Св. Николай " от 18 часа ще бъде отслужена празнична вечерня. Тя ще бъде възглавена от протосингела на Софийската света митрополия негово високопреподобие архимандрит Василий.

На Св. Сава се сервират постни печива – печен ориз, фасул на фурна, печени картофи. 

За подслаждане се сервира десертно жито, тъй като се има вяра, че Св. Сава закриля и душата на мъртвите, а житото е признакът на връзката на живите и умрелите им близки. 

Разрешено е на трапезата да има вино, но се чества непретенциозно, в случай че в дома няма именник. При неплодородие се меси и празничен самун.

По традиция се вършат мекици, с пудра захар или мед, които се раздават на родственици и съседи, с благопожелание за благоденствие и шанс.

Лесни мекици

Рецептата е лесна доколкото може да се подготви и от готово хлебно тесто. 

Продукти:

Брашно 500 г

хладка вода 200 мл

Щипка захар

Щипка сол

½ пакетче квас за самун

Олио за пържене

Начин на подготвяне:

• В хладката вода се разтваря маята и се добавя щипка захар и сол, няколко лъжици брашно и се оставя да шупне

• Замесва се по-меко тесто, което се оставя за към 30 мин. След това се разделя на топки, колкото яйце и се оставят да втасат още 30 мин

• Загрява се олио, повече с цел да се получи маслена баня

Взема се топка тесто и се потапя в олиото за малко и незабавно се разтяга с пръсти. (ако се получат дупки не се притеснявайте) и оставете в олито Като стане златиста от едната страна обърнете от другата страна

.• Извадете върху кухненска салфетка с цел да се отцеди мазнината

Поднесете със сладко, пудра захар или сирене

* брашното не е обещано тъкмо като грамаж, сипвайте последователно брашното до момента в който се получи меко тесто

Друг вид на лесни мекици 

Продукти:4 ч.ч брашно,

1ч.л сол,1ч.л захар,

1 суп.лъж суха квас,

2 1/2 ч.ч. топла вода

Начин на подготвяне:

Не се меси – обарква се и се завива с фолио и се поставя в хладилника от вечерта и на сутринта се изважда оставя се да се отпусне и с намаслени ръце се взема и се разтегля мекичката и се пържи. / jenata.blitz.bg

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР