На 4 октомври в сградата на Европейската комисия в София

...
На 4 октомври в сградата на Европейската комисия в София
Коментари Харесай

Държавата се тресе! Ексдепутати от ,,Промяната“ и ДеБъ са поискали от ЕК наказателни процедури срещу България

На 4 октомври в постройката на Европейската комисия в София е извършена среща сред зелени неправителствени организации и представители на Главна дирекция Околна среда на Европейската комисия, предава ЕкоНовини.
От страна на еколозите са взели участие деятелите на „ Зелено придвижване “, част от обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “, Тома Белев, някогашен заместител министър на околната среда и водите, Александър Дунчев някогашен народен представител от „ Продължаваме промяната “, Борислав Сандов – някогашен вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите, както и още няколко членове на неправителствени организации. Всичките участници са членове и на организацията „ Зелени закони “.
Какво желаят зелените от Европейската комисия?
1.Еколозите са настояли Комисията да продължи съществуващите наказателни процедури против България, тъй като страната ни, съгласно тях, не изпълнявала екологичните наставления на Европейския съюз.
2.Европейската комисия да спре изплащането на втория транш от парите по Плана за възобновяване и резистентност, тъй като Парламента не бил трансформирал Закона за биоразнообразието, по този начин както те желаят. Тоест България да не получи милиард евро.
3.ЕК да ревизира жалбите на нашите неправителствени организации и по тях да започва в допълнение още наказателни процедури против България.
Недоволството на зелените е ориентирано съответно против няколко решения на Министерство на околната среда и водите, които позволяват значими и извънредно комплицирани проблеми от огромно публично значение. А точно:
1.Зелените са срещу това, че Министерство на екологията е одобрило Оценката за влияние върху околната среда (ОВОС) за довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, както и подробните цели за отбрана на животинските и растителни типове по трасето, където тя ще се строи. Нещо, което отпушва строителството на автомагистралата.
В последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле
Екологът Андрей Ковачев заведе следващото, девето, дело против Автомагистрала Струма
Бернската спогодба отхвърли настояванията на зелените за прекъсване на Автомагистрала Струма
2.Зелените са декларирали пред представителите на Европейската комисия, че даденото позволение от Министерство на околната среда и водите за пашуване на селскостопански животни в Националните паркове нарушава европейски наставления. Затова Европейска комисия би трябвало да образува наказателна процедура, за което зелените са подготвени да дават спомагателна информоция.
Зелените желаят да се забрани пашата на животни в националните паркове
3.Еколозите считат, че в България не се пазят задоволително лалугерите и бобрите и по тази причина страната ни също би трябвало да бъде глобена. Тук е значимо да се каже, че Тома Белев и неговите доближени през 2009г. взимат половин милион лв., с цел да развъждат лалугери.
4.Зелените недоволстват пред Европейска комисия, че страната позволява на притежателите на аграрни земи да прочистват самозалесилите се площи с шубраци и дървета. Според тях за тази активност би трябвало да се прави Екологична оценка или Оценка на въздействието върху околната среда. Тук повода за настояването е ясна – множеството от компаниите, които изготвят оценките са благосъстоятелност на зелените деятели.
5.Зелените са поискали от Европейска комисия прекъсване на няколко плана. Единият е за строителство на фотоволтаичен парк покрай Поморие.
Второто искане е за блокиране на създаване на туристически обекти по Южното Черноморие. Проекти, които очевидно не се строят от доближени на зелените, защото е известно, че Тома Белев е последовател на строителството в резервати на морския бряг.
Екоминистерството е разрешило застрояването на Аркутино
След разрешението на Тома Белев: Застрояването на Аркутино продължава с цялостна мощ
От над 15 години, след влизането на България в Европейския съюз, зелените не са спрели да изпращат доноси в Брюксел против всички значими обществени, общински и частни планове.
Еколозите са подавали тъжби и водили каузи против 7 реактор на АЕЦ Козлодуй, завода за боклуци в София, столичното метро. От години желаят прекъсване работата и затваряне на всички ТЕЦ-ове в страната.
Зелените саботират довършването на Автомагистрала Струма, построяването на тунелите Шипка и Петрохан.
За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват
Против строителството на Автомагистрала Черно море са. Със тъжби и правосъдни каузи блокираха развиването на зимния туризъм. Заради тях Витоша тъне в съсипия.
Още доста може да се изброява.
Разрухата на Витоша – от неспособно ръководство до зелени ползи
Как бяха унищожени смърчовите гори на Витоша?
България е единствената страна в Европейския съюз, в която се следи феномена зелени неправителствени организации да желаят от Европейската комисия наказателни процедури за стотици милиони евро против личната си държава
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР