На 4 април ще се проведат избори за народни представители.

...
На 4 април ще се проведат избори за народни представители.
Коментари Харесай

Избори за народни представители 2021: За избирателите, които гласуват за първи път, учениците и студентите

На 4 април ще се проведат избори за народни представители. Ако до тогава сте навършили 18 години, имате право да гласувате. Избираме 240 депутати в Народното събрание с мандат от 4 години.

На интернет страницата на Групово дело „ ГРАО “ в Министерство на регионалното развитие: http://www.grao.bg/elections/, можете да намерете секцията, в която би трябвало да гласувате и адреса ѝ. Лесно е, въведете единствено своето ЕГН.

Ученици и студенти от постоянно образование, в това число курсанти, дипломанти, докторанти, специализанти, могат да гласоподават в града, в който учат, в случай че градът е друг от обитаемото място по персонална карта. Адресите на секциите са оповестени на уеб страниците на общините.

В деня на изборите



Носете персоналната си карта, заверена за съответната година ученическа брошура или заверена за съответния учебен срок студентска брошура или увещание.

Ако гласувате за първи път, би трябвало да знаете, че на таблото пред изборното помещение има лист на партиите, обединенията и самостоятелните претенденти, както и имената от кандидатските листи към всяка една от тях. Разгледайте ги. След това влезте в изборното помещение. На място ще Ви дадат да попълните декларация, че не сте дали своят вот и няма да гласувате на друго място. Ще ви впишат в изборния лист.

Можете да изберете да гласувате с хартиена бюлетина или с машина.

Ако гласувате с хартиена бюлетина член на секционната изборна комисия ще откъсне пред Вас бюлетина, ще постави щемпел на гърба ѝ и ще Ви я подаде. В кабината гласувате със знак „ Х “ или „ V “ със наследник химикал в квадратчето с номера на определената от Вас партия, коалиция или самостоятелен претендент. Ако желаете отбележите преференция за претендент в кръгчето. Сгънете бюлетината и излезте от кабината. Член на СИК ще сложи втори щемпел и ще откъсне дребния откъслек. Пуснете бюлетината в транспарантната урна.

Ако гласувате с машина, член на СИК ще Ви даде карта, с която се задейства електронната бюлетина на машината. Тя наподобява по същия метод като хартиената.

Моля, спазвайте противоепидемичните ограничения, носете маска, спазвайте отдалеченост!

За повече информация посетете уеб страницата на Централната изборна комисия – www.cik.bg

Бъдете дейни, гласувайте!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР