На 31 януари 2020 г. в 23 ч. (01 ч.

...
На 31 януари 2020 г. в 23 ч. (01 ч.
Коментари Харесай

В полунощ - Брекзит. Какво трябва да знаем?

На 31 януари 2020 година в 23 ч. (01 ч. на 1 февруари, българско време) Англия напуща Европейския съюз – решение, за което България съжалява, само че почита. Въпреки това връзките на страните-членки от Европейски Съюз, в това число на България, с Англия няма да бъдат нарушени. Полезната информация за българските жители за промените след Брекзит обобщиха от Министерство на външните работи.

На 1 февруари 2020 година стартира така наречен Преходен интервал, по време на който би трябвало да бъдат контрактувани наличието и параметрите на бъдещите връзки с Лондон. Той би трябвало да завърши на 31 декември 2020 година, само че може да бъде продължен с до две години, в случай че за това има общо единодушие сред Европейски Съюз и Англия.

Правилата за пътешестване остават непроменени в границите на Преходния интервал. Гражданите на Европейски Съюз ще могат да влизат във Англия с персонална карта или със чуждестранен паспорт. Съветваме сънародниците ни да се снабдят с интернационален паспорт с биометрични данни, в случай че възнамеряват пътешестване до Обединеното кралство след 1 януари 2021 година, защото тогава разпоредбите може да бъдат изменени.

Срокът за подаване на документи за Статут на уседналост във Англия е до 30 юни 2021 година Според последната публична статистика на Министерство на вътрешните работи на Англия общият брой на подадените заявки от български жители за приемане на Статут на уседналост/Временен статут на уседналост е 139 000.

До края на Преходния интервал няма да има промени в правата на българските жители във Англия, както и на английските жители у нас. Условията и разпоредбите за работа, търговия, бизнес, образование, туризъм и други до неговия край остават непроменени.

Европейските здравни карти ще продължат да бъдат годни до края на Преходния интервал.

Действащата сега скица, позната като „ Roam like at home ”, може да продължи да бъде прилагана единствено, в случай че има подписани съглашения сред българските и английските мобилни оператори.

В рамките на Преходния интервал разпоредбите за банкиране ще останат същите, както до момента. По въпроса за таксите съветваме сънародниците ни да се извърнат към банката, с която работят, защото изискванията за изтегляне могат да се разграничават според от подписания контракт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР