На 30 април във вторник Япония ще бъде свидетел на

...
На 30 април във вторник Япония ще бъде свидетел на
Коментари Харесай

Японският император ще абдикира на 30 април

На 30 април във вторник Япония ще бъде очевидец на първата абдикация на император от над 200 години. Церемонията по абдикирането в този ден ще продължи едвам 10 минути, като по време на нея ще бъдат спазени някои обичаи и ритуали, отбелязва Франс прес.

Тя ще стартира в 17 ч. локално време (8 ч. по Гринуич) в най-величествената зала на императорския замък в Токио, с повърхност 370 квадратни метра, с блестящ паркет от зелкова и със стени, украсени с претекстове, напомнящи борови иглички. Залата е известна като Боровата зала, предава Българска телеграфна агенция.

На церемонията по традиция императорът поверява на приемника си три драгоценности. Твърди се, че те са дарени на императорската династия от богинята на слънцето Аматерасу. Трите драгоценности са - огледало, сабя и защитавано в загадка украшение. Притежанието на трите драгоценности е считано за значително доказателство за легитимността на императора. На самата церемонията се донасят единствено бижуто и сабята, затворени в техните ковчежета, а огледалото "не напуща " мястото в двореца, на което е съхранявано. По принцип не съществуват фотоси на трите съкровища.

На церемонията на 30 април ще участват 300 души - членове на императорското семейство, на държавното управление и на Народното събрание, на правосъдната власт, на локалните управляващи, както и съпругите на почетните посетители. Японският министър председател Шиндзо Абе ще произнесе тирада. После ще приказва Акихито за финален път в качеството си на император.

В среднощ локално време на 30 април против 1 май (15 ч. по Гринуич на 30 април) император става Нарухито. Сменя се императорската епоха - от Хейсей (което значи Постигане на мира) тя към този момент ще се споделя Рейва (което значи Красива хармония).

На самия 1 май ще има гала в две елементи. В 10,30 ч. локално време в Боровата зала ще бъдат донесени сабята и бижуто, които са измежду трите драгоценности, утвърждаващи легитимността на императора. Ще бъдат донесени и кралските печати. Всичко това ще бъде връчено на новия император Нарухито. Самият император няма да приказва в тази първа част на церемонията, на която дами не участват.

Малко по-късно ще протече втората ритуална част от церемонията, по време на която Нарухито ще произнесе първата си тирада като император.

На 4 май новият император ще приветства народа от балкона на императорския замък.

По време на тези церемонии членовете на императорското семейство ще бъдат облечени в западен жанр - костюм с фрак и дълги рокли, показва Франс прес. Едва през есента император Нарухито и брачната половинка му Масако ще облекат обичайни одежди, когато на 22 октомври интронизацията на императора ще бъде отпразнувана охолно в наличието на 2500 посетители от Япония и чужбина. Сред тях ще има доста държавни глави. После ще има церемониал в центъра на Токио.

Акихито беше император в продължение на 30 години и пет месеца. В средата на 2016 година той сподели, че желае да абдикира, тъй като не може повече да извършва дилемите си на император поради напредващата си възраст (сега 85 години) и поради влошеното здраве. Датата на абдикацията и всичко, обвързвано с това събитие, беше решено от държавното управление.

Новият император е роден на 23 февруари 1960 година, а брачната половинка му - Масако през 1963 година Двойката, оженила се през 1993 година, има една щерка - принцеса Аико, родена през 2001 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР