На 3-ти май Европейската комисия /ЕК/ предприе решителни действия за

...
На 3-ти май Европейската комисия /ЕК/ предприе решителни действия за
Коментари Харесай

По-строги правила за борба с корупцията в ЕС и по света

На 3-ти май Европейската комисия /ЕК/ предприе решителни дейности за битка с корупцията в Европейския съюз /ЕС/ и по света в осъществяване на уговорката, стихотворец от председателката Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за положението на Съюза през 2022 година

Представените на 3-ти май оферти за битка с корупцията съставляват историческа стъпка в битката с корупцията на национално и на европейско ниво. Комисията ще форсира дейностите си, като надгради към този момент съществуващите ограничения и усили напъните за консолидираното на ограничения за попречване на корупцията в структурата на политиките и стратегиите на Европейски Съюз, подкрепяйки интензивно работата на страните членки за въвеждане на мощни политики и законодателство за битка с корупцията. Чрез годишния си цикъл от отчети по отношение на върховенството на закона Комисията също по този начин следи развиването на ограниченията за битка с корупцията на национално ниво и набелязва провокациите и въпросите, свързани с рекомендациите, отправени към страните членки.

Наборът от ограничения включва нови и по-строги правила за криминализиране на корупционните закононарушения и за хармонизиране на наказванията в целия Европейски Съюз, както и подкрепено от Комисията предложение от висшия представител за основаване на специфичен режим на наказания по линия на общата външна политика и политика на сигурност /ОВППС/, ориентиран против съществени корупционни действия в международен мащаб. С новите ограничения се слага мощен акцент върху предотвратяването на корупцията и построяването на просвета на честност, в която корупцията не се толерира, и в същото време се укрепват инструментите за правоприлагане.

Основни детайли на предложенията от 3-ти май:

I. Съобщение по отношение на битката с корупцията

В взаимно известие Комисията и висшият представител сплотяват настоящите старания и развиват нови насоки и принадлежности както на нивото на Европейски Съюз, по този начин и на нивото на страните членки, като в същото време способстват за осъществяването на ясния ангажимент за битка с корупцията на международно ниво. Мрежата на Европейски Съюз за битка с корупцията, сплотяваща правоприлагащи органи, обществени органи, практикуващи експерти, гражданското общество и други заинтригувани страни, ще работи като катализатор за попречване на корупцията в целия Европейски Съюз и ще създава най-хубавите практики и на практика насоки. Една от главните задания на мрежата ще бъде да подкрепя Комисията при очертаването на общи области с висок риск от корупция в целия Европейски Съюз. Дейността на мрежата ще способства за правенето на тактика на Европейски Съюз за битка с корупцията, която ще бъде създадена след съвещания с Европейския парламент и Съвета, с цел да се реализира оптимално влияние и координация на дейностите на Европейски Съюз.

В рамките на институциите на Европейски Съюз е налице нулева приемливост към корупцията. В известието се разказват в детайли разпоредбите по отношение на етиката, честността и прозрачността, въведени за попречване на корупцията в границите на институциите на Европейски Съюз. Рамката следва да се ползва освен прецизно и поредно, само че и непрестанно да се актуализира.

II. По-строги правила за битка с корупцията

Комисията предлага нова инструкция по отношение на битката с корупцията. С предлагането се модернизира съществуващата правна рамка на Европейски Съюз за битка с корупцията посредством:

а) Предотвратяване на корупцията и създаване на просвета на честност

  • Повишаване на осведомеността по отношение на корупцията посредством осъществяване на осведомителни акции и акции за повишение на осведомеността и проучвателен и просветителни стратегии за понижаване на рисковете от корупция и корупционните закононарушения.
  • Гарантиране, че общественият бранш носи отговорност съгласно с най-високите стандарти посредством налагане на обвързване на страните членки да одобряват ефикасни разпореждания по отношение на свободния достъп до информация от публичен интерес, разкриването и ръководството на спорове на ползи в обществения бранш, разкриването и инспекцията на имуществото на държавните чиновници и регулирането на взаимоотношението сред частния и обществения бранш.
  • Създаване на профилирани органи за битка с корупцията и обезпечаване на подобаващи запаси и образование за органите, отговарящи за предотвратяването и битката с корупцията.

б) Един юридически акт за всички корупционни закононарушения и обвързваните с тях наказания

  • Хармонизиране на определенията за корупционни закононарушения, с цел да се обзет освен подкупите, само че и присвояването, търговията с въздействие, злоупотребата със служебно състояние, както и възпрепятстването на правораздаването и противозаконното обогатяване, обвързвано с корупционни закононарушения. Предложението включва в правото на Европейски Съюз всички сформира на закононарушения според Конвенцията на Организация на обединените нации против корупцията и преглежда корупцията както в обществения, по този начин и в частния бранш.
  • Повишаване на нивото на наказателните наказания за физически и юридически лица и хармонизиране на утежняващите и смекчаващите виновността условия.

в) Осигуряване на ефикасни следствия и на наказателно гонене на корупцията

  • Способи за следствие: Държавите членки ще би трябвало да подсигуряват, че правоприлагащите органи и прокурорите разполагат с подобаващи принадлежности за следствие за битка с корупцията.
  • Имунитет или привилегии във връзка с следствието и наказателното гонене: Държавите членки ще би трябвало да подсигуряват, че привилегиите и имунитетът могат да бъдат отнети навреме в хода на следствия за корупция по авансово законоустановена ефикасна и транспарантна процедура.
  • Въвеждане на минимални правила по отношение на давностния период, с цел да се подсигурява задоволително време за заблуждение под правосъдна отговорност на причинителите на корупционни закононарушения

III. Разширяване на инструментариума от наказания на ОВППС за включване на сериозните корупционни действия

Санкциите на Европейски Съюз способстват за постигането на съществени цели на ОВППС, като запазване на мира, подсилване на интернационалната сигурност, консолидиране и подкрепяне на демокрацията, интернационалното право и правата на индивида. С предлагането от 3-ти май от висшия представител, подкрепено от Комисията, Европейски Съюз ще може да се бори със сериозните корупционни действия в международен мащаб, без значение къде бива разпознати.  С него ще бъдат допълнени и укрепени вътрешните и външните принадлежности на Европейски Съюз за битка с корупцията и ще бъде даден израз на решимостта на Европейски Съюз да ползва всички принадлежности, в това число глобите по линия на ОВППС, за битка с корупцията.

Следващи стъпки

Преди да може да се трансформира в законодателен акт на Европейски Съюз, препоръчаната инструкция по отношение на битката с корупцията ще би трябвало да бъде контрактувана и призната от Европейския парламент и Съвета. 

Предложената нова рамка за наказания по линия на ОВППС, ориентирани против корупцията, ще би трябвало да бъде разисквана и призната от Съвета.

Контекст

В речта си за положението на Съюза от 2022 година председателката Урсула фон дер Лайен уточни нуждата от решителни дейности за битка с корупцията.

Корупцията нанася огромни вреди на обществото, на демокрациите ни, на стопанската система и на обособените хора. Тя подкопава институциите, от които подвластен, като отслабва доверието в тях, както и способността им да организират обществени политики и да дават качествени публични услуги. Тя също по този начин основава условия, способстващи за развиване на проведена престъпност и използване на враждебна външна интервенция. Успешното попречване на корупцията и битката с нея са от значително значение както за опазване на полезностите на Европейски Съюз и успеваемостта на политиките на Европейски Съюз, по този начин и за одобряване на върховенството на закона и доверието в ръководещите и обществените институции.

По своята същина корупцията мъчно предстои на количествено установяване, само че даже и консервативните оценки сочат, че тя коства на стопанската система на Европейски Съюз минимум 120 милиарда евро годишно. Отрицателните последствия от корупцията се усещат в международен мащаб, като те подкопават напъните за въвеждане на положително ръководство и реализиране на благополучие, както и напъните за реализиране на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване.

Световните показатели за корупция отреждат на доста страни — членки на Европейски Съюз, място измежду страните, считани за най-слабо корумпирани в света. Въпреки това корупцията продължава да бъде главен проблем за жителите в целия Европейски Съюз, като данните на Евробарометър сочат, че през 2022 година съвсем седем от всеки 10 европейци (68 %) смятат, че корупцията е необятно публикувана в страната им, а единствено 31 % са на мнение, че напъните на държавното управление им за битка с корупцията са ефикасни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР