Педро Санчес остава премиер на Испания, Русия обяви президента на

...
Педро Санчес остава премиер на Испания, Русия обяви президента на
Коментари Харесай

Най-важното от света през изминалата седмица – Санчев остава премиер, а Русия обяви Зеленски за международно издирване

Педро Санчес остава министър председател на Испания , Русия разгласи президента на Украйна Володимир Зеленски за интернационално търсене и митинги в Грузия и Съединени американски щати – това са част от събитията, които белязаха света през последната седмица. 

В началото на миналата седмица испанският министър председател Педро Санчес разгласи, че след дълъг размисъл за бъдещето си е решил да остане на поста си . Припомняме, че той смая сънародниците, като популяризира отворено писмо в обществената мрежа X, че си взема отмора , с цел да реши дали си коства да остане отпред на кабинета. Това стана след новината, че испански съд е почнал следствие против брачната половинка му за търговия с въздействие и корупция. Министър-председателят упорства, че жена му е почтена.

Кмет на Киев Виталий Кличко. Снимка: Фейсбук

Същевременно на 29 април беше публикувано изявление на кмета на Киев Виталий Кличко за немски медии от групата „ Функе “, в което упреква държавното управление на Украйна , че прави прекомерно малко за битка с корупцията в страната. Попитан дали кабинетът е на прав път в битката с корупцията, той е отвърнал: „ Можете да зададете този въпрос на всеки жител и съм сигурен, че той ще отговори с „ не “ . Кличко съобщи, че самият той е „ на безусловно същото мнение “.

Впоследствие в сряда украинският президент Володимир Зеленски уволни Иля Витюк , почитан чиновник в разследващата работа СБУ, на фона на обвинявания в корупция . Преди това украинските медии разгласиха следствия, в които се съобщаваше, че брачната половинка на Витюк е купила първокласен апартамент в центъра на Киев . Преди уволнението си той към този момент е бил излязъл в отпуск.

Неотдавна министърът на земеделието беше заставен да подаде оставка , откакто беше забъркан в дело за корупция.

Същевременно през миналата седмица държавният департамент на Съединени американски щати упрекна Русия , че е употребила химическото оръжие хлорпикрин против украинските сили в нарушаване на Конвенцията за възбрана на химическите оръжия /КЗХО/. От американската дипломация допълват още, че Русия е употребява средства за битка с безредиците като „ способ за водене на война в Украйна, също в нарушаване на конвенцията “.

Дмитрий Песков. Снимка: Президент на Руската федерация

Малко откакто Кремъл дефинира като неоснователни обвиняванията на Съединени американски щати , че съветските сили са употребявали химически оръжия в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред кореспонденти, че Москва остава обвързана с контракта , забраняващ потреблението на химически оръжия.

В събота съветското Mинистерство на вътрешните работи разгласи през днешния ден Зеленски за интернационално търсене , а съответното предписание бе оповестено в осведомителната система на ведомството.

В понеделник делегация на палестинското придвижване „ Хамас “ дойде в Кайро . Това се случи на фона на възобновените договаряния за помирение и замяна на заложници с Израел. Тричленната делегация на „ Хамас “ е изхвърчала от катарската столица Доха, с цел да разиска последното предложение за помирение и замяна на заложници против палестински пандизчии, държани в израелските затвори, заяви източник на „ ДПА “. В края на деня египетската държавна телевизия „ Ал Кахера “ (Al Qahera) разгласи, че делегацията си е отпътувала и ще се върне в Египет с писмен отговор на предлагането за преустановяване на огъня в Газа. 

В събота беше обявено, че делегати на „ Хамас “ са пристигнали в Египет, където договарянията за подписване на съглашение се форсират.

Полиция на митинг. Снимка: Pixabay, Архив

В същата вечер протестиращи излязоха на митинг в Грузия . Недоволството е против законопроекта за надзор на задграничното въздействие в политиката. Проектозаконът планува неправителствените организации да би трябвало да разкриват задграничните си източници на финансиране . Правителството твърди, че това има за цел да обезпечи по-голяма бистрота и да затегне контрола върху задграничното въздействие, предава „ Българска телеграфна агенция “.

Много от плановете за поощряване на демокрацията в Грузия се финансират от Запада, в това число със средства от Европейски Съюз и Съединени американски щати . Критиците се притесняват, че този закон, основан по съветски пример, ще бъде употребен за прекъсване на паричните потоци и за гонене на прозападни групи.

Протестът продължи и във вторник , а в сряда се развихриха вълнения столицата Тбилиси , откакто Народното събрание на страната утвърди на второ четене противоречивия законопроект. Демонстрациите продължиха и в четвъртък .

Протест. Снимка: Pixabay

Недоволство има и в Съединени американски щати – студенти в десетки университети в Съединени американски щати и Канада стачкуват в отбрана на човешките права на палестинците на фона на продължаващата от месеци война в Газа , оповестява „ NBCNews “. По-голямата част от студентски организации имат сходни претенции, в това число евакуиране от присъединяване в компании, които биха могли да се възползват от войната, както и бистрота във връзка с това къде институциите влагат парите си. Университети обявиха, че поддържат свободата на словото и ще разрешат провеждането на митинги в кампусите си, само че показаха че лагерите нарушават политиката на образователните заведения и даже на някои места се стигна до арести .

Най-важното от света през миналата седмица – Педро Санчес обмисля оставка и задържани министри

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР