На 3 май отбелязваме Световния ден на свободното слово. Тази

...
На 3 май отбелязваме Световния ден на свободното слово. Тази
Коментари Харесай

Днес е Световният ден на свободното слово

На 3 май означаваме Световния ден на свободното слово. Тази година денят идва в подтекста на пандемията от ковид, а мотото е “Журналистика без боязън или услуги ”.
Организация на обединените нации е провела и редица онлайн събития. Програмата може да видите на уеб страницата на ЮНЕСКО.

Световният ден на свободното слово се чества, с цел да насърчи главните правила на свободата на словото и свободата на медиите по света, с цел да отбрани медиите от набези против тяхната самостоятелност и с цел да отдаде респект към публицистите, изгубили живота си при практикуване на специалността. Световният ден на свободата на печата е разгласен от Общото заседание на Организация на обединените нации през 1993 година след рекомендация, призната на Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1991 година като отговор на апел от африкански публицисти, които през 1991 година създадоха забележителната Декларация от Уиндхоек за медийния плурализъм и самостоятелност.

Световният ден на свободното слово у нас идва на фона на все по този начин притеснителната позиция на страната ни в показателя на свободните медии на организацията “Репортери без граници”. Той бе разгласен предходната седмица, а България продължава да заема своето 111-то място - последно в Европа.

Поредица от изявленията по случай Световния ден на свободното слово може да видите и на уеб страницата на " Репортери без граници.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР