На 3 март се отбелязваОсвобождението на България от османско иго.

...
На 3 март се отбелязваОсвобождението на България от османско иго.
Коментари Харесай

България отбелязва националния празник 3 март, как преминават тържествата в страната

На 3 март се отбелязва Освобождението на България от османско робство . Денят е разгласен за народен празник с Указ 236 на Държавния съвет от 27 февруари 1990 година и с Решение на Народното събрание от 5 март 1990 година Ето и по какъв начин започнаха честванията във връзка 146 години от Освобождението.

Шипка

Стотици българи от двете страни на Балкана се изкачиха по стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка, с цел да отдадат почитта си към починалите герои.

Честването на връх Шипка стартира в 11:30 , вземат участие военнослужещите от 61-а механизирана бригада. Представителни елементи от бригадата ще се включат и в ритуала за издигане на националния байрак и знамето на община Карлово. Tам дружно с хиляди българи, респект пред паметта на българските опълченци и воини, починали за свободата на България ще отдадат и президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Росен Желязкова . Държавният глава ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. Радев и Желязков ще произнесат слова на историческия връх.

Старозагорския митрополит Киприан отслужи благодарствения молебен в храм-паметника " Рождество Христово " в град Шипка.

" Днес е ден наизуст. Да благодарим на българските опълченци, да благодарим на всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си. Днес не е ден за политически спекулации, не е ден за политическо злободневие, през днешния ден е ден за памет, признателност и несъмнено национална горделивост ", сподели Желязков пред публицисти в град Шипка.

София

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България стартира в 11:00 ч. пред паметника на Незнайния боец в столицата.

В нея участваха представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският внушителен духов оркестър. По време на церемонията, при осъществяване на химна, ще бъде създаден салют от двадесет артилерийски залпа . На церемонията участва министър председателят Николай Денков .

По мотив Националния празник в 12:00 ч. ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред постройката на Администрацията на президента.

От 18:30 ч. на площад „ Народно заседание “ ще се състои тържествена инспекция (заря) . В нея ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената инспекция ще бъде бригаден военачалник Димитър Хлебаров – пълководец на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. Реч ще произнесе президентът Румен Радев, а на зарята ще участват и ръководителят на Народното събрание, министър председателят и депутати.

В строя ще бъдат знамената-светини , знак на най-възвишените обичаи и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния героизъм на Българската войска: Самарско знаме, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк, Знаме на Горнооряховските въстаници, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, оповестиха от Министерството на защитата.

В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специфичните интервенции, както и от висшите военни учебни заведения ще вземат участие в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя в редица обитаеми места в страната.

Бургас


Пред постройката на Община Бургас се означават 146 години от Освобождението на България от османско робство. Провежда се церемониален обред по издигане на националния байрак на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Духовенство отслужва молебен за благоденствието на България.

Стара Загора

В центъра на града тази заран се събраха голям брой старозагорци за отбелязването на празника.

Белене (9:30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на починалите във войните беленчани), Свищов (на площад „ Алеко “ от 11:30 ч. и на площад „ Свобода “ от 12:00 ч.), Плевен (11:00 ч. на площад „ Възраждане “), Благоевград (9:30 ч. пред паметната плоча на първия избавител на града - майор Орлински и 10:00 ч. пред паметника на Гоце Делчев), Монтана и Бяла Слатина (10:00 ч.), Враца и Козлодуй (11:30 ч.), Стара Загора (тържествата стартират в 10:30 ч. пред Общината и не престават с паметно шествие с националния трикольор до Мемориален комплекс „ Бранителите на Стара Загора “ от 11:00 ч.), Димитровград (10:00 ч.) и Хасково (11:00 ч.) на централните площади в градовете, Ямбол (10:30 ч. пред Общината), Чирпан (10:30 ч. пред Паметника на освободителите), Смолян (11:00 пред паметника на Борците за независимост на площад „ Възраждане “ в кв. „ Устово “), Асеновград (9:30 ч. на паметника на военачалник Дандевил на площад „ Николай Хайтов “), Пловдив (12:00 ч. в парк „ Бунарджика “ и 13:30 ч. пред Паметника на опълченците в Централните гробища), Елин Пелин (11:00 ч. на площад „ Независимост “),

Разлог (18:00 ч. пред паметника на Васил Левски), Шумен (18:30 ч. пред Паметника на починалите във войните шуменци), Русе (19:00 часа пред Паметника на Свободата), Добрич (10:00 ч. при Мемориален комплекс „ Хан Аспарух “), Бургас (11:00 ч. на площад „ Атанас Сиреков “ и 11:30 ч. пред Паметника на починалите в Руско-турската освободителна война), Созопол (10:00 ч. пред Летен спектакъл „ Аполония “), Варна (10:00 ч. на площад „ Св. Св. Кирил и Методий “, 11:00 ч. пред Паметника на починалите за свободата на България украински войни, 12:00 ч. пред Паметника на починалите за свободата на България съветски войни и в 13:30 ч. в кв. „ Владислав Варненчик “), Черноморец (11:00 ч. пред Паметника на починалите във войните). Почетен часовой ще взе участие и в отбелязването на 3 март пред Паметника на успеха в прохода Арабаконак.


С инспекции (зари) с присъединяване на военнослужещи от Българската войска Националният празник ще бъде маркиран в Пловдив от 18:30 ч., Варна от 19:30 ч., Сливен от 19:00 ч., Сандански от 18:30 ч., Първомай от 16:30 ч., Чепеларе от 18:30 ч. и Дългопол от 18:30 ч./Дарикнюз.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР