На 29 октомври Турция отбеляза 99-ата годишнина от Деня на

...
На 29 октомври Турция отбеляза 99-ата годишнина от Деня на
Коментари Харесай

Турция отбеляза 99-ата си година като република

На 29 октомври Турция означи 99-ата годишнина от Деня на републиката, който е националният празник на страната.

На публична гала, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган при комплекса с гроба на създателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк в столицата Анкара, участваха голям брой държавни и военни чиновници.

 Истанбулска община

На 29 октомври 1923 година Ататюрк публично прогласява статута на страната като република. След това се организира гласоподаване в турския парламент, Великото национално заседание, и Ататюрк единомислещо е определен за първи президент на Република Турция. Оттогава Турция чества Деня на републиката всяка година на 29 октомври.

Голяма община Истанбул (ГОИ) също отпразнува 99-ата годишнина на Република Турция на брега на Босфора в регион Юскюдар, в Истанбул.

 Истанбулска община

Хиляди жители се стекоха и извършиха региона на тържествата, които започнаха в 19.00 часа с осъществяване на DJ. 

Кметът на ГОИ Екрем Имамоглу и брачната половинка му Дирек Имамоглу споделиха ентусиазма на жителите в Юскюдар на републиканските тържества. 

 Истанбулска община

След едноминутно безмълвие и осъществяване на националния химн, Имамоглу акцентира в тирада, че противоположното преброяване за 100-годишнината на републиката към този момент стартира. „ Републиката е на първо място доста скъпа концепция. Всички сме равни, без значение от нашия генезис, религия, пол и метод на живот. Всички сме честни жители на тази страна. Живеем в република, в която всички са равни пред закона от 1923 година

Идеята за република и народна власт в тази страна навлиза в мозъците и сърцата на хората тъкмо преди 100 години. 

 Истанбулска община

Имамоглу добави: „ Нашата цел е ясна. Ще бъдем демократична и мощна страна, която се издига на правилата и полезностите на Републиката. Ще изградим спокойно и проспериращо общество. И всички живущи на тази земя ще бъдат равни и свободни жители както пред закона, по този начин и в живота. Ние сме в нова и обнадеждаваща фаза от пътуването, което поехме преди 99 години. Заедно сме на стадия на ново начало. Съдбата на Турция ще се дефинира от милиони, които знаят цената на Републиката за тази страна. "

След речта на Имамоглу грандиозно светлинно шоу и фойервеки сътвориха образен празник в небето на Босфора. Събитието приключи с известни песни и танци.

Редица страни на 29 октомври поздравиха турския народ и държавно управление за 99-ата годишнина от основаването на Република Турция.

В изказване държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи: „ Отношенията сред Турция и Съединените щати са жизненоважни и се основават на дълбоките културни и търговски връзки сред нашите две страни, както и на нашата взаимна работа като съдружници в НАТО за поощряване на районните и световен мир, сигурност и разцвет. Оценяваме непоколебимия ангажимент на Турция към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна на фона на продължаващата експанзия на Русия. "

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР