На 29 и 30 март София e домакин на Национална

...
На 29 и 30 март София e домакин на Национална
Коментари Харесай

Проф. Дудов: България продължава да е сред страните с най-висока смъртност от онкологични заболявания

На 29 и 30 март София e хазаин на Национална конференция по онкология под надпис „ Нови лекарствени артикули, нови индикации и предварителна диагностика в здравната онкология “. Събитието се провежда от Българското онкологично научно сдружение (БОНД), оповестяват от там.

През двата дни водещи български експерти ще обсъдят най-новите способи за диагностика и лекуване на онкологичните болести, като част от акцентите в програмата са ориентирани към нововъведенията в лечението на рака на млечната жлеза, рака на жлъчните пътища, увеалния меланом, рака на белия дроб, рака на стомаха, ендометриалния карцином, рака на уротела, холангиоцелуларния карцином, рака на дебелото черво, рака на простатата, щитовидния карцином и други

„ В актуалния промишлен свят (Западна Европа и Северна Америка) първото място по заболеваемост и смъртност към този момент си разделят съдовите болести (сърдечни и мозъчни) и ракът. За страдание България продължава да е измежду страните с най-висока смъртност от онкологични болести, макар достъпа до най-съвременни лечения. Това демонстрира, че пациентите към момента се откриват в доста напреднали стадии, при които и най-съвременните медикаменти не могат да трансформират фрапантно тези резултати “, показа ръководителят на БОНД проф. доктор Асен Дудов при откриването на събитието.

По данни на Globocan за 2022 година новодиагностицираните случаи на рак в България наброяват 32 812, а умрелите от рак през същата година са 18 794. Сред тях водещи по заболеваемост и смъртност са  ракът на белия дроб, на дебелото черво, на гърдата, простатата, стомаха и панкреаса.

У нас новите лекарствени артикули влизат с оптимална скорост, без да има разлика спрямо множеството страни от Западна Европа. Има голяма разлика обаче в кой етап стартира лекуването. В доста от случаите в нашата страна пациентите стартират терапия в доста напреднал етап заради неналичието на скринингови стратегии, закъснялата диагностика и неналичието на лична самодейност измежду популацията за профилактични прегледи, ориентирани към изключване на онкологични болести.

Данни от последния отчет на IQVIA за световната приложимост на медикаменти сочат, че онкологията и имунологията са двете лечебни области, в които се следи максимален напредък на използването на медикаменти. Очакванията са, че през идващите пет години в международен мащаб ще се появят близо 100 нови лечения в региона на онкологията, като главният фокус ще бъде върху таргетните и имунологични лечения, както и персонализираното лекуване на всеки обособен пациент – посредством проучване на биомаркерите за установяване на точното лекуване.

Експертите от IQVIA предвиждат, че до 2028 година ще има сериозен прогрес в региона на онкологията, като прирастът в разноските за лекуване на раковите болести ще бъде подтикван от обстоятелството, че пациентите се диагностицират все по-рано и лекуването стартира бързо по-късно. Причините за повишаването на разноските при онкологичното лекуване са и огромният брой пациенти, все по-оптималното тяхно покриване с лекуване и продължителността му, която неведнъж към този момент протича даже и с години.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР