На 28 май се състоя двадесетата юбилейна церемония за връчване

...
На 28 май се състоя двадесетата юбилейна церемония за връчване
Коментари Харесай

Манол Пейков, Леа Коен и Левена Лазарова са сред отличените с награда Шофар 

На 28 май се състоя двадесетата юбилейна гала за връчване на премиите “Шофар ” в Софийската синагога. През 2023 година еврейската общественост и българското общество означават 80 години от спасяването на българските евреи и депортацията на евреите от Македония, Северна Гърция и Пирот.  

Тази година премиите са по-специални и обичайните категории – за справедлива публицистика, интензивно наличие, противопоставяне на антисемитизма и езика на омразата и така нататък, са обвързани с отбелязването на тези две годишнини. 

Организацията на евреите в България " Шалом " и комитета по връчване на премиите Шофар реши да отличи точно тези хора, които посредством своята активност описват и поддържат истинността в историята за събитията от преди 80 години и с активността си през днешния ден демонстрират, че в българското общество и до през днешния ден има мощни персони образец за подражателство. Личности, на които в тежки моменти, като тези от 1943 можем да се опрем с цел да ни дадат образец по какъв начин да живеем по-добре и дружно.  

Сред тях е и Левена Лазарова, една от създателките на Момичетата от града и фондация " Будителките ", която е основател на внасянето на Закона за домашното принуждение. Тя получи премията за ярки персони, които макар властта и конюнктурата застават  в името на положителното и правдата:

Наградени бяха 20 персони и в следните категории:  

Първата група наградени в продължение на години изследват историческите събития, с цел да покажат както това, с което да се гордеем, по този начин и уроците, които да запомним:
доцент Албена Танева,Ваня Гезенко, доц. Михаил Груев, Стефан Дечев
Награди за писатели и издатели с голям принос в това историята на балканските евреи от Холокоста да доближи до повече хора получиха:
Антоанета Колева, Надеж Рагару, Леа Коен, Надя Данова 
Награди за журналисти, чиято позиция както по повод паметта на Холокоста, по този начин и на актуалните проявления на антисемитизъм ни подбуждат към деяние:
Александра Маркарян, Антони Георгиев,Антон Хекимян,Тони Николов
Наградените общественици са обединени от смелостта да водят борби за истината, които постоянно се смятат за обречени:
Емил Бехар, Вени Марковски,Мартин Заимов,Николай Петрусенко
Награди за ярки персони, които макар властта и конюнктурата отстояват положителното и правдата:
Левена Лазарова,Манол Пейков,  Полина Троянова Свилен Делчев
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР