На 27 юли, редом със Свети Климент Охридски и Светите

...
На 27 юли, редом със Свети Климент Охридски и Светите
Коментари Харесай

Лечителят св. Панталеймон е покровител на бурите и пътешествениците, имен ден празнуват Милчо, Милен, Добри, Добрин, Пантелей, Панчо

На 27 юли, паралелно със Свети Климент Охридски и Светите Седмочисленици, Православната ни черква уважава паметта и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Името му значи всемилостив. Светецът бил прочут измежду народа като доктор и врач, помагал безкористно на бедните и болните.

Православната черква през днешния ден уважава Свети великомъченик Пантелеймон – покровител на пътешествениците и по-малък брат на Свети Илия. Според националните показа Свети Пантелеймон също е настойник на летните стихии, порои и наводнения. Затова постоянно е именуван Воден Пантелей.

Пантелеймон живял през ІІІ век в град Никомидия по време на император Максимилиян. Пантелеймон бил доста доброжелателен. Получил огромно завещание от родителите си и се готвел да става велможа доктор. Светецът се грижел за бедните и постоянно ги лекувал безплатно.

На иконите Свети Пантелеймон е изографисан като врач, а през ІХ век при манастирите на негово име в Охрид и Преслав били основани лечебници и медицински школи.

Светецът врач бил подложен на жестоки мъчения поради вярата си. Но съгласно преданието каквото и да правели – хвърляли го на диви зверове, горили го със свещ, пускали го по стръмни скатове в бурното море и го търкаляли в бъчва със забити от вътрешната страна пирони – той постоянно оставал жив. Накрая, през 305 година, императорските бойци го посекли с нож, само че какво било учудването им, когато вместо кръв от тялото му родословие мляко.

Днес доста български църкви и манастири носят името на свети Пантелеймон. Светецът е патрон и на огромен брой лечебни заведения, медицински центрове и други здравни заведения.

Сред народа той е прочут и като Пантелей, Воден Панталей, Пантелей пасажер. Някога е съществувала визията, че в деня на Свети Панталеймон щъркелите и лястовиците започвали да се събират на ята и да се приготвят за дълъг полет към топлите страни.

Вярва се и че Свети Пантелеймон защищава хората от заболявания и може да лекува болните. Много параклиси и аязма, наречени на светеца, се намират в Родопите, Странджа и Сакар. Те се посещават на празника му, когато дамите раздават пити в негова чест, с цел да няма градушки и стихии.

В Странджа в миналото на този ден болните палели свещи по смокиновите дървета, събирали росата от листата им и я пиели за здраве.

В Белоградчишко пък имали бит да „ изваждат “, да прогонват неприятните заболявания – чума, шарка и други инфекциозни болести. В предишното в Няколко циганки повеждали хората към “чужд топрак” и там закачали на дърво торба с прясна пита.

Врачки и баячки не врачуват на празника, тъй като другояче светецът ще ги накаже. Смята се, че денят е подобаващ за пътешестване, тъй като великомъченик Пантелеймон се приема за покровител и на пасажерите.

Култът към светеца е обвързван и с националните показа, че той е настойник на летните стихии, поройните дъждове и наводненията. Затова е именуван и „ Воден Пантелей “.
В предишното дамите приготвяли пити и ги раздавали в негова чест, с цел да няма градушки, стихии, наводнения.

На този ден имен ден честват Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР