На 27 ноември почитаме паметта на Преподобния Теодосий Търновски. Той

...
На 27 ноември почитаме паметта на Преподобния Теодосий Търновски. Той
Коментари Харесай

Почитаме учителя на патриарх Евтимий. Какво не знаем за него?

На 27 ноември почитаме паметта на Преподобния Теодосий Търновски. Той е бил възпитаник на преп. Григорий Синаит, създателят на исихасткото обучение. В пост и молитва се подвизавал в Келифарската гора край Велико Търново, където основал манастир и просветна школа.

Преподобни Теодосий Търновски основава със своята исихастка школа нова ера в Българската черква, която повдига духа и културата на монашеството и на православното благочестие. Негов ревнив следовник е Свети патриарх Евтимий Търновски. Без да заема архиерейски ранг, с помощта на престижа си на свети човек, преподобният Теодосий Търновски е лидер в битката на православната черква против ересите, съобщи " Монитор ".

3аставя цар Иван Александър и тогавашния търновски патриарх Теодосий да свикат църковен събор през 1350 година в Търново, на който са наказани месалианската, богомилската и адамитската ереси. През 1360 година на различен събор осъжда юдейската вяра, евентуално по отношение на приемането на кръщение от втората брачна половинка на Иван Александър Сара. Изобличил ересите при църковните събори при цар Иван Александър. Отишъл да посети съученика си патриарх Калист в Цариград, умрял в 1363 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР