На 27 и 28 юни в София ще се проведе

...
На 27 и 28 юни в София ще се проведе
Коментари Харесай

Балкански хакатон под надслов „Премахваме дигиталните граници ще се проведе в София

На 27 и 28 юни в София ще се организира първият по рода си Балкански хакатон, който под надпис „ Премахваме цифровите граници “. Състезанието ще събере иноватори в региона на осведомителните и информационните технологии, програмисти, дизайнери, мултимедийни и маркетингови експерти от 10 балкански страни.

Balkan Hackathon Challenge 2018 ще продължи 24 часа и ще бъде открит на 27 юни, сряда, от 9.30 часа в зала „ Експериментариум “ на София тех парк. Самото съревнование е с начало 10.00 часа. Организатори са Представителството на Европейската комисия в България, Столична община (Асоциация за развиване на София), София тех парк, Държавната организация „ Електронно ръководство “ и Фондация Webit. Патрон на хакатона е комисарят по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел.

 Балкански хакатон под надпис Премахваме цифровите граници ще се организира в София

Основно предизвикателство пред участниците в хакатона е превъзмогването на цифровото разделяне сред жителите във всичките му форми, акцентират уредниците. Работещи решения за кибер сигурност и такива, които подсигуряват включване на всички жители в цифровия дневен ред, без значение от техния приход, обществен статус, географско състояние, здравен статус или възраст, ще създават участниците от Балканите в дните на хакатона. Сред съответните провокации пред тях са подобряването на достъпа до интернет, устройва, програмен продукт и приложения; възстановяване на обществените е-услуги; повишение на приноса и присъединяване на дамите и девойките в ИКТ сектора; безвредното потребление на интернет и други.

За присъединяване в Балканския хакатон са регистрирани 30 тима от университети, софтуерни паркове и иновационни компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Република Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция. Начало на събитието ще дадат комисар Мария Габриел, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-председателят на Държавната организация по е-управление Александър Йоловски, доцент Теодор Седларски, София тех парк, Светлана Ломева, Асоциация за развиване на София.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР