На 25 януари от 18:30 ч. в Dada Cultural Bar

...
На 25 януари от 18:30 ч. в Dada Cultural Bar
Коментари Харесай

Онлайн събитие ще дискутира разбираме ли демокрацията

На 25 януари от 18:30 ч. в Dada Cultural Bar (ул. “Г. Бенковски ” 10, София) ще старта новият сезон на събитията от серия, чиято съществена цел е в прям диалог да показват хората, стоящи зад вдъхновяващи дела.

В първото събитие за годината е с посетител Благослав Михайлов от онлайн платформата „ Стража “ (strazha.bg). Събитието е с вход свободен, само че с стеснен достъп и ще се излъчва във Фейсбук страниците на Форум КЛЮЧ и Неправителствени организации портал, както и в канала на 42training в YouTube.

Целта на онлайн плана " Стража " е да направи работата на Народното събрание по-разбираема за жителите, посредством даване на детайлна и разбираема информация за протичащото се в Народното събрание, тъй че всеки жител да може разбере и да вземе отношение по нея. Проектът е въодушевен от немската платформа „ Abgeordneten Watch “ и цели да адресира един от най-големите проблеми в българската политика, а точно - неналичието на бистрота. Затова Стража дава голямо количество данни от Народното събрание – да вземем за пример поименни гласувания и даже поименни изявления от стенограмите на пленарните съвещания. Така когато и да е всеки жител може да види съответен народен представител по какъв начин е дал своя вот и какво е приказвал по даден въпрос.

“Идеята, която желаеме да предадем на българското общество е, че демокрацията може да работи доста по-добре благодарение на актуалните Интернет технологии. Защото за нас демокрацията не се лимитира до това да гласуваш на всеки 4-5 години.  Демокрацията е просвета, метод на мислене, непрекъсната осведоменост и ангажираност от страна на жителите. А актуалните Интернет технологии са посочили, че могат да бъдат ефикасни тъкмо в това да осведомят и ангажират хората. Може би тъкмо тези технологии ще трансформират демокрацията, даже в международен проект. ”, споделя Благослав Михайлов.

В рамките на новото издание на събитието водещият Александър Куманов от Форум КЛЮЧ и Благослав Михайлов ще търсят отговори на доста въпроси, свързани с активизма и новите технологии, с гражданския надзор, с това какво кара младежите да се интересуват и вземат участие в протичащото се в нашия парламент, какво им коства, какво им носи и на какво се надяват. И ще се опитат да опишат ясно процеса - от раждането на концепцията за “Стража ” до самата ѝ реализация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР