На 25 октомври група депутати от ГЕРБ внесохме в деловодството

...
На 25 октомври група депутати от ГЕРБ внесохме в деловодството
Коментари Харесай

Караянчева настоява за възможно най-бързо гласуване на промените в НК свързани с жените и децата жертви на домашно насилие

На 25 октомври група депутати от ГЕРБ внесохме в деловодството на Народното събрание Проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който даде опция за надалеч по-силна отбрана на жертвите. Броени дни по-късно станахме очевидци на бруталното ликвидиране на жена и едногодишно детенце в столичния квартал „ Надежда “. С голяма болежка и паника би трябвало да повторим, потретим и, в случай че е нужно, да го кажем 100 пъти, че случаите на домашно принуждение и експанзия, най-много против дами, се трансформират в непрекъснато наличие в новинарските излъчвания.

Това написа на персоналната си страница във Facebook ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева във връзка разглеждането и гласуването на измененията в Наказателния кодекс свързани с жертвите на домашно принуждение. Ето какво още написа тя:

"Повече от явно е, че тези промени в Наказателен кодекс би трябвало да бъдат разисквани колкото е допустимо по-скоро със заинтригуваните страни и необятната общност, с цел да влязат за гласоподаване в Пленарна зала. В сряда, 7 ноември 2018 година, от 14.30 часа в зала 134 в постройката на Народното събрание на пл. „ Кн. Александър І “ 1 на съвещание на Комисията по правни въпроси персонално ще показва претекстовете на законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, обвързван с даване на всеобхватна и необятна отбрана на дамите и децата, жертви на домашно принуждение, и всички форми на експанзия против тях. /На тези, които ще избързат да ме поправят, че и мъже страдат от домашно принуждение, желая незабавно да кажа – да, по принцип това е по този начин, само че дано да погледнем статистиката и да спрем да се вършим на забавни./

Целта ни като вносители е да бъде основана цялостна система за смяна в наказателното право за инкриминиране на всички последствия от домашно принуждение, с цел да има предварителна защита преди неговото осъществяване и следващо наказване. Обсъждането провеждат взаимно Комисията по правни въпроси и Министерството на правораздаването. В съвещанието ще вземат участие ръководителят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, министърът на правораздаването Цецка Цачева, народни представители. Поканени са представители на Прокуратурата, Върховния касационен съд, университетските среди и неправителствения бранш.

На разискването са добре пристигнали да участват и всички заинтригувани организации, които ще имат опция да споделят своите отзиви и рекомендации по законопроекта. За следващ път насочвам апел към всички парламентаристи от всички парламентарни групи, без значение от идейните несъгласия и/или тактически трикове, да се отзоват с цялата си отговорност. Както споделих преди седмица, този законопроект носи името на всяка четвърта жена в България ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР