На 24 януари изтече мандатът на заместник-председателя на Комисията за

...
На 24 януари изтече мандатът на заместник-председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Застраховането вече е без надзорник

На 24 януари изтече мандатът на заместник-председателя на Комисията за финансов контрол (КФН), управляващ ръководство "Застрахователен контрол " - Илиана Христова. Тя бе определена от Народното събрание на 10.04.2019 година за период от 10 месеца, с цел да довърши мандата на своята предшественичка Ралица Агайн, която подаде оставка. По закон, в случай че мандат на член на комисията бъде преустановен предварително, на негово място се избира различен човек за остатъка от избраното време. Припомняме, Агайн беше определена от Народното събрание на 24 януари 2014 година с шестгодишен мандат, само че подаде оставка през август 2018 година поради проблема "Олимпик ". Постът остана незает по-дълго, което докара до рецензии от Европейската комисия през февруари м.г. и в последна сметка с цел да бъдат избегнати те, Христова бе препоръчана през март и определена на длъжността през април 2019-та.

Така, дружно с оставката на Владимир Савов като член на КФН преди дни, в този момент Регулаторът остава и без началник на значим сектор, какъвто е застрахователният и то в миг, когато се чака да бъде разгласен окончателният вид на системата бонус-малус! Законодателят обаче е помислил и за такива случаи - когато нечий мандат изтече, а към момента няма препоръчан и определен нов човек: членовете на комисията не престават да извършват функционалностите си до встъпване в служба на новите членове. Така ресорът ще има началник до назначението на постоянен, а това състояние без проблем може да се проточи много по- дълго, както се е случвало и в предишното. Но то не прави отрасловия началник нито по-легитимен, нито по-авторитетен.

Според Закона за КФН Народното събрание избира членовете на комисията по предложение на ръководителя й. Мандатът на членовете на комисията е 6 години. Изборът на нови членове на комисията се създава не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди приключването на мандата на настоящите членове.

При напускането на Владимир Савов, ръководителят на КФН Бойко Атанасов увери, че е подхванал нужните дейности с цел да показа кандидатури за нов член на Комисията пред народните представители. Акцентът ще е върху опита и уменията, както и върху положителната известност на оферти претендент. Сега Атанасов би трябвало да предложи кандидатура и за нов Застрахователен надзирател.

Още не се е чуло предложенията му да са импортирани в Народното събрание за разискване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР