На 24-ти януари писах за мистериозното бяло петно на планетата-джудже

...
На 24-ти януари писах за мистериозното бяло петно на планетата-джудже
Коментари Харесай

Церера: Не едно, а няколко мистериозни бели петна!

На 24-ти януари писах за мистериозното бяло леке на планетата-джудже Церера (). Последните фотоси, направени на 4-ти февруари, не оказват помощ да се позволи мистерията. Нещо повече – в този момент тя се задълбочава. Както виждате на горната анимация, на Церера ясно се виждат не едно, а няколко бели петна.

Какво могат да значат? Засега не може да се позволи главната характерност – дали главното бяло леке е изпъкнала, или вдлъбната формация…

На някои от фотосите огромното бяло леке наподобява като вдлъбнина. На други – в противен случай, като издаденост.

По-светлите петна на небесните тела съвсем постоянно са симптом на обединения, която са зародили относително скоро във времето. Оттук насетне има няколко догатки.

Най-прозаичното и скучно пояснение е белите петна да са просто модерни кратери, а бялата материя да не е нищо изключително. На някои от последните фотоси сякаш се виждат лъчи, сходни на тези на лунния кратер Тайко.

Далеч по-интересно пояснение е бялото да съставлява лед. Възможно е отново да имаме ударна групировка (кратер), само че структурата на Церера да е следната: тънка кора и ледена тога. В подобен случай, в случай че това е кратер, под него се вижда воден лед.

И най-интересното пояснение е белите петна да са симптом на нещо по-интересно: под земята океан. Ако това е по този начин, последствията за галактическата просвета ще са фрапантни, също както фрапантни бяха откритията, че под повърхността на луната на Юпитер – Европа има океан, а под повърхността на луната на Сатурн – Енцелад има езеро.

Все отново Церера се намира доста по-близо до Земята от Юпитер и Сатурн.

Всички се надяваме Церера да е в действителност забавен обект! Някои наблюдения с телескоп са показвали, че планетата-джудже може да изхвърля водни изпарения. Така че с приближаването на “Доун ” чакаме съществени открития!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР