На 24 ноември 1971 г. следобед към гишето на авиокомпания

...
На 24 ноември 1971 г. следобед към гишето на авиокомпания
Коментари Харесай

Дръзко отвличане и безследно изчезване – как „откраднаха“ Полет 305

На 24 ноември 1971 година следобяд към гишето на самолетна компания Northwest Orient Airlines в Портланд, Орегон, се доближава мъж, който се показва за Дан Купър. Той употребявал пари в брой, с цел да си купи еднопосочен билет за полет № 305, пътуващ за Сиатъл, Вашингтон.

Така стартира една от най-големите неразгадани мистерии в историята на ФБР – казусът с отвлечения полет от Портланд, Орегон, до Сиатъл, Вашингтон от Д.Б.Купър. 

Купър бил спокоен мъж, който изглеждал в средата на 40-те си години, облечен в бизнес костюм с черна вратовръзка и бяла риза. Той си поръчал пиво - бърбън и сода - до момента в който полетът чакал да излети.

Малко след 15:00 ч. той подал на стюардесата записка, в която показал, че в куфарчето си има бомба и желае тя да седне с него.

Зашеметената стюардеса направила каквото ѝ било казано. Отваряйки на ниска цена куфарче, Купър ѝ посочил маса от жици и червени цветни пръчици и изискал да запише това, което ѝ споделил.

The mystery of D.B. Cooper.

On the eve of Thanksgiving in 1971, a man using the alias Dan Cooper boarded Northwest Orient Airlines Flight 305 from Portland to Seattle. Dressed in a business suit and appearing as just another passenger, Cooper was anything but ordinary.…
— All the facts (@SHIBAMI___)
Някъде сред Сиатъл и Рино, малко след 20:00 ч., похитителят направил невероятното: Той скочил от вратата в задната част на самолета с парашут и парите за откупа. Пилотите се приземили наред, само че Купър липсващ в нощта и крайната му орис остава мистерия и до през днешния ден.

Ерик Улис, един от многото фенове следователи, които търсят Д. Б. Купър, се пробва да получи достъп до проучване на вратовръзката му, защото счита, че управляващите може да са пропуснали част от нея, която да съдържа ДНК на похитителя.

По време на отвличането Д. Б. Купър носи вратовръзка от JCPenney's, която смъква, преди да скочи от самолета. Следователят декларира пред KOIN, че е намерил пригодим шпиндел в една вратовръзка " тъкмо като тази на Д.Б. Купър ". Той сподели, че е разговарял с някогашни следователи от ФБР, които са работили по случая, и те са му споделили, че не са знаели, че вратовръзката има пригодим шпиндел.

Г-н Улис подава иск против ФБР по Закона за независимост на информацията в опит да принуди организацията да разреши на него и на ДНК експерт да изследват вратовръзката, с цел да получат информация, която да употребяват в родословната си книга.

" Това ни дава опция да вземем ДНК на Д. Б. Купър и да създадем нещо като противоположен инженеринг и да идентифицираме фамилията нс причинителя, в това число и неговите племенници, племеннички, хора от това рода му ", казва той пред KOIN.

" Преди това те два пъти са давали достъп до вратовръзката на частни учени, на частни лица, един път през 2009 година и един път през 2011 година, а това в действителност би могло да позволи случая ", сподели той пред KOIN.

ФБР научава за закононарушението по време на полета и неотложно стартира огромно следствие, което продължава доста години. Наричат го NORJAK (Northwest Hijacking - похищение на северозапад) и разпитват стотици хора, като наблюдават следите в цялата страна и претърсихме самолета за доказателства. До петгодишнината от отвличането те преглеждат повече от 800 обвинени и отстраняват всички, като се изключи двадесетина индивида.

Купър изискал общо четири парашута; той скочил с два (включително един, който бил употребен за образование и бил зашит). Той употребявал въжето от един от останалите парашути, с цел да завърже откраднатата торба с пари.

In 1971, D.B. Cooper hijacked a Boeing 727, parachuted out of that fucker with $200,000, and was never heard from again. I say the sweet bastard pulled it off.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР