На 23 май голямата българска актриса Емилия Радева навършва 90

...
На 23 май голямата българска актриса Емилия Радева навършва 90
Коментари Харесай

90-годишната актриса Емилия Радева: Вярвам, че на човек му е дадено `отгоре` да се справя с предизвикателства

На 23 май огромната българска актриса Емилия Радева навършва 90 години. Родена е на 23.05.1932 година в Радомир. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов " (1955). Театър „ Българска армия” става неин дом тъкмо за 33 години. Там работи и брачният партньор A – известният артист Любомир Димитров (починал през 2001 г.), с който са дружно още от студентските години. Двамата имат щерка, Катерина, която също потегля по пътя на родителите си и приключва ВИТИЗ, само че по-късно отпътува за Франция.

"За всичко хубаво в този живот си заплатих. Вярно, по-бавно, а то е и по-мъчително, от моята огромна другарка Невена Коканова. Съвсем скоро ще станат 20 години от нейната кончина, а все си мисля за една от последните ни срещи - тя беше тъкмо след Великден. Невена ми даде яйца, които сама рисуваше. 20 години към този момент не са мръднали. Сварвам я да къса и хвърля фотоси и запитвам за какво го прави, а тя: "Еме, това към този момент на никого не е нужно. В този живот човек за всичко заплаща. Получих толкоз доста от живота - от специалността, от хората. И в този момент пристигна моментът, когато би трябвало да платя с живота си. Думите ѝ все отекват в мен ", споделя тя.

Вероятно няма да означи рождения си ден с огромно празненство, тъй като не е в най-хубавата си форма, написа Plovdiv24.

"Майка ми се усеща добре, само че към този момент годините не ѝ разрешават да прави шумни тържества. Аз съм тук при нея, пристигнах от Франция за празника й. Ще бъдем единствено най-близките ", показа дъщерята на Радева - Катерина.

За празника на баба си ще пристигна и внукът на Емилия - Леандър-Любо, кръстен на починалият ѝ брачен партньор.

"Винаги съм вярвала в предизвестията, имам вяра и че на човек му обещано "отгоре " да се оправя с провокации. Днес е извънредно тежък трудът на хората, които се занимават изкуство, тъй като то изразходва и душевно, и интелектуално, и физически. А е мъчно време ", споделя актрисата.

Ако би трябвало да е откровена, зад превъзходната ѝ усмивка има и много рани, и обиди. Емилия не пропуща да спомене и за тежкото предизвикателство, което е претърпяла, само че ѝ е дало един огромен урок - в никакъв случай да не остава без работа.

"След кончината на брачна половинка ми Любомир Димитров ме хвана това положение на цялостно отказване от живота, на никого не го поисквам - никаква храна, никакви контакти, поддръжка на хигиена и тяло също никакви. Тогава се срещнах с Мадлен Алгафари, която доста ми оказа помощ, сподели ми: "Емилия, всичко зависи от теб - умна и надарена жена си. Важно е ръцете и мозъкът ти да са заети ". И по този начин започнах да пиша - едни сърцераздирателни стихотворения, издадох книга. И моята щерка като студентка във ВИТИЗ е писала стихчета. Събрахме ги дружно с моите. Предлагам: "Здравей, самотност! ", а тя: "Не е ли по-добре да кажем: "Сбогом, самотност! ". Но аз мисля, че самотата е двояка, не можеш да я преодолееш, а би трябвало да я използваш, с цел да израстваш ", спомня си още актрисата.



Има доста награди, а през 2013 година получава и почетен "Аскеер ".

За своите 90 години Емилия Радева към момента наподобява ужасно. От усмивката на огромната актриса се разлива мекост, а в погледа ѝ, повишен от лупите на очилата, се чете утешение.

"Аз съм възпитана в християнската религия, може би тъй като сме останали сираци, две сестри и един брат, и татко ми ни е въвел във вярата, с цел да търсим някаква разтуха. Това е останало в мен и непрестанно се апелирам - имам си моя молитва, която си споделям заран и вечер. Вечер се апелирам да ми простят за грешките и благодаря, че съм се събудила жива и се апелирам да имам лек ден и да са добре моите близки, приятелите ", споделя Радева.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР