На 23.02.23 г. (четвъртък) в община Асеновград се проведе пресконференция

...
На 23.02.23 г. (четвъртък) в община Асеновград се проведе пресконференция
Коментари Харесай

Над 300 са заявленията за потребители на "Грижа в дома" в Асеновград

На 23.02.23 година (четвъртък) в община Асеновград се организира конференция по план " Грижа в дома в община Асеновград ", по процедура BG05SFPR002-2.001 " ГРИЖА В ДОМА ", финансирана от Европейския обществен фонд+, посредством Програма " Развитие на човешките запаси " 2021 година - 2027 година Ръководителят на плана Ася Фотева показа задачите, дейностите и предстоящите резултати.
 
Общата стойност на плана е в размер на 1 651 129,14 лева Процентът на безвъзмездната помощ е 100%. Срокът на реализация на плана е от 03.01.23 година до 03.03.24 година Продължителността на плана е 14 месеца. Териториалният обсег на плана е цялата територия на община Асеновград.
 
Основната цел на плана е да се обезпечи поддръжка в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа, в община Асеновград. И още - разширение на опциите за даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, в това число и в подтекста на разнообразни епидемиологични обстановки.
 
Сред характерните цели на плана са да се надгради моделът за почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора в община Асеновград. И още - да се усъвършенства качеството на живот и опциите за обществено включване на хората с увреждания и възрастните хора в община Асеновград, посредством обезпечаване на мрежа от услуги в домашна среда.
 
Превенция на институционализиране и хоспитализиране на възрастни хора в неспособност за самообслужване и на хора с увреждания. Целевите групи по плана са възрастни хора в неспособност за самообслужване и хора с увреждания.
 
Заложени действия - даване на грижа в дома, включваща даване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете за потребителите, включващи следните действия и услуги: здравни грижи/услуги и консултиране; обществена поддръжка и консултиране; психическа поддръжка и консултиране; битови услуги и дейности; даване на информация по отношение на предварителна защита и профилактика на здравето и обществено значими заболявания; обезпечаване на образования и супервизии на личния състав, зает с даването на интегрираните здравно-социални услуги; превоз на личния състав, предоставящ услугите от/до домовете на лицата; подсигуряване с материали и консумативи, нужни за даване на услугите.
 
 
По плана се планува интегрираните здравно–социални услуги " Грижа в дома " да се дават в границите на 12 месеца от 03.03.23 година до 03.03.24 година, при заложени: 309 лица консуматори от целевите групи и 86 лица личен състав, предоставящ интегрираните здравно–социални услуги " Грижа в дома ", както следва:
• обществени служащи – 5 бр., единият от които е като началник услуга;
• помощник обществени действия, който ще е диспечер – 1 бр.;
• медицински сестри – 10 бр.;
• психолог – 3 бр.;
• водачи – 3 бр.;
• домашни помощници – 64 бр.
 
До момента са подадени 306 заявки от искащи да бъдат консуматори и 95 - за личен състав. Няма краен период за банкет на документи. Такива ще могат да се подават през целия интервал на плана. Услугите за потребителите ще се дават почасово, въз основа на разпознатите потребности на лицата от целевите групи, вследствие на осъществена оценка на потребностите. Услугите са безвъзмездни за потребителите. Не заплащат такси, съгласно решение на Общински съвет.
 
Очаквани резултати от реализацията на плана:
• Надграден модел за даване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги и възстановяване качеството на живот на лицата от целевите групи;
• Функциониращ екип от експерти и личен състав за даване на интегрирани здравно-социални услуги " Грижа в дома " ;
• Осигурено дейно действие на интегрирани здравно-социални услуги " Грижа в дома " ;
• Предоставени качествени интегрирани здравно-социални услуги " Грижа в дома " за 309 потребители;
• Предоставяне на лицата от целевите групи информация по отношение на предварителна защита и профилактика на здравето и обществено значими болести.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР