На 22 септември получихме информация от Главна дирекция Гражданска регистрация

...
На 22 септември получихме информация от Главна дирекция Гражданска регистрация
Коментари Харесай

Над 6 милиона и половина са имащите право да гласуват на 2 октомври

На 22 септември получихме информация от Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “, че към 6 милиона и 600 хиляди са всички български жители, които имат изборни права, без значение къде живеят по света. Това съобщи пред зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.

Тя разясни, че в случай че се прави параленост с преброяването би трябвало да се разбере, че в него са взели участие българските жители, които са били на територията на страната и са поискали да бъдат преброени или са открити в жилищата, в които живеят, от преброителите.

 „ Не можем да съпоставяме броят на гласоподавателите по изборните описи, тъй като български жители с българско ЕГН и непрекъснат адреси, тъй като жител, който може 30 години да не е идвал в България попада в изборните описи “, изясни тя.

Матева сподели, че не е имало правно съображение за откриване на преносими секционни изборни комисии за карантинираните поради пандемията хора, както се случи при предходните избори, защото няма изключителна епидемиологична конюнктура. „ Взехме решение, че тези гласоподаватели ще гласоподават с преносимите секционни комисии за хора с трайни увреждания. Кметовете на общини, според от броя на подадените заявки от лица с трайни увреждания и от сложени под карантина, ще разпределят времето денем, когато те могат да гласоподават. Първо ще гласоподават гласоподавателите с трайни увреждания, след което тези под карантина “, добави тя.

„ За да се успокои обществото ще се броят контролните разписки от машините. Резултатът от изборите е това, което е записано в машините. ЦИК реши, че е добре да се направи 100% броене, с цел да няма мотиви да се приказва против изборния развой. Един от резултатите на машинното гласоподаване е бързата обработка на резултатите “, посочи представителят на ЦИК.

Вече се прави инсталацията на софтуера на машините, които ще бъдат употребявани в изборния ден а 2 октомври.

„ От всичко, което чуваме, не се чака висока изборна интензивност. В последната седмица на предизборната акция чакам гласоподавателите да преценяват, че това е техен дълг, а методът, по който се ръководи страната, зависи от нас “, акцентира Матева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР