На 22 април 1370 г. по заповед на краля на

...
На 22 април 1370 г. по заповед на краля на
Коментари Харесай

„Тук ще се танцува!“ Историята на Бастилията

На 22 април 1370 година по заповед на краля на Франция Карл V е положен първият камък на Бастилията. Тази цитадела е трябвало да пази Париж от офанзиви на британците.

Това била солидна четириъгълна постройка: осем кули се издигали на височина над 30 метра, свързани със стени равни по височина, заобиколени от трап с широчина 25 метра и дълбочина 8 метра. Бастилията била същинска цитадела и се считала за една от най-страшните замъци в света, строена близо два века.

Дори при Карл V кралят и други високопоставени благородници били спасявани в този укрепен палат по време на национални въстания. Бастилията се трансформира в държавен затвор, в който кралят и главно политически пандизчии били затваряни след секрети заповеди при кардинал Ришельо през 17 век.

На петте етажа на всяка кула се помещавали килии. В горните елементи изискванията били  изцяло търпими – пандизчиите живеели в просторни стаи с дребни прозорци, покрити с решетки. Но долните пространства, ситуирани на 6 метра под двора, били ужасни: светлината и въздухът едвам влизали в тях, а стените в никакъв случай не изсъхвали от влагата.

Общо Бастилията можела да побере 42 пандизчии. В нея затваряли всички без значение от класовата принадлежност. Тук са били доста известни хора с височайш генезис: министър Фуке, маршал дьо Басомпиер, кардинал дьо Роган, граф дьо Мирабо, д’Арманяк, Бомел, абат Морел, Калиостро, графиня дьо Ламот, херцог дьо Немур и доста други благородници.

Волтер е бил държан тук два пъти. Философът е хвърлен в пандиза за първи път през 1717 година поради сатирата си по адрес на херцогинята дьо Бери. В собствен пасквил той загатвал за разврат от страна на любовницата на регента. Но както се оказало, Волтер не бил създател на тези редове и с цел да се оправдае, той споделил: „ Не бих могъл да напиша толкоз неприятна лирика “.

Подобно пояснение, изненадващо, не се сторило безапелационно на регента и той затвори дръзкия творецв пандиза. През 1726 година Волтер още веднъж отива в пандиза, този път поради историята с шевалие дьо Роган.

Маркиз дьо Сад също е бил затворен в Бастилията. Известният авантюрист бил неведнъж упрекван в изнасилвания и отвличания, само че постоянно бягал от пандизите. Общо той прекарва близо 30 години в пандиза, 5 от които – в Бастилията.

Най-легендарният пандизчия на крепостта е мистериозният мъж зад Желязната маска, чийто генезис към момента не е оголен.

В началото на Френската гражданска война на 14 юли 1789 година крепостта е завладяна от революционерите и е решено да я съборят. В рамките на три години повече от 800 служащи демонтирали Бастилията до основи.

На мястото на някогашната цитадела, която решили да не строят отначало, е инсталирана табела „ “Оттук насетне тук ще се танцува! “ и от този момент там се организират национални празници, а очертанията на пандиза, изрисувани върху тротоара, припомнят на идните генерации за Бастилията.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР