На 21-ви август жителите на САЩ имаха възможност да наблюдават

...
На 21-ви август жителите на САЩ имаха възможност да наблюдават
Коментари Харесай

Роботизиран апарат засне слънчевото затъмнение от Луната!

На 21-ви август жителите на Съединени американски щати имаха опция да следят цялостно слънчево затъмнение. Междувременно автоматизираната лунна станция на НАСА “Лунър Риконисънс Орбитър ”, която обикаля към Луната, получи неповторим късмет да снима затъмнението от орбитата на естествения ни сателит.

Камерата NAC на “Лунър Риконисънс Орбитър ” стартира да сканира Земята в 21:25 ч. и 30 сек. българско време и завърши сканирането 18 секунди по-късно.

Заснемането на затъмнението от орбитата на Луната се оказа същинско предизвикателство. Камерата NAC не наподобява на камерите на вашите мобилни телефони, които биха могли да създадат фотографията на даден обект съвсем неотложно. Вместо това тя “конструира ” изображението лед по ред. Всеки “ред ” на изображението е експониран за 0.338 милисекунди и тъй като камерата би трябвало да сканира общо 52 224 реда, общото време на снимане на затъмнението е към 18 секунди. Времето на експозиция е настроено да е допустимо най-краткото, с цел да не могат ярките облаци да наситят CCD датчиците.

Като резултат суровото, необработено изображение на “Лунър Риконисънс Орбитър ” е ето това:

Поради късото време, което е нужно за експозицията за всеки ред, суровото изображение е мощно разтегнато отляво надясно. Тъй като обособените редове се припокриват един различен прекалено много, коригирането на геометрията е въпрос на усредняване на пикселите по посока на редовете.

Защо камерата NAC работи по подобен метод? Лунната повърхнина е доста контрастна и това прави мъчно нейното снимане – има доста ярки обекти, които са ситуирани директно до тъмни обекти. Повечето нормални цифрови камери могат да записват 255 нюанса сиво, до момента в който NAC е доста по-мощна и записва 3600 нюанса сиво. При все това фотосите, които се качват на уеб страниците на НАСА, са “свити ” до 255 нюанса сиво, защото такива са опциите на нашите екрани. Като резултат е мъчно да разграничим границата сред Атлантическия океан и отчасти засенчената земя. Тези тънки вариации са доста значими за научните изследвания, само че по никакъв метод не понижават естетичното качество на фотосите.

Инфо: LROC Website

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР