На 21 ноември честваме празника Въведение Богородично - Деня на

...
На 21 ноември честваме празника Въведение Богородично - Деня на
Коментари Харесай

21 ноември е Денят на християнското семейство: традиции и поверия

На 21 ноември честваме празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и юноша.

Въведение Богородично е един от огромните космополитен празници. На този ден Църквата чества денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна още преди да се роди, единствено на три години била въведена в Йерусалимския храм. След това била предадена на Йосиф от Давидовия жанр, който да се грижи и бди над нея.

Този празник Църквата е приела и за Ден на християнското семейство . Семейното вървене на черква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и припомня на родителите за духовните им отговорности към децата. Защото фамилията е най-хубавото учебно заведение, което може да даде първите знания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които епохи се е крепял българският жанр.
 семейство Thinkstock/Getty Images
С решение на Св. Синод на Българската православна черква от 1929 година празникът се празнува и като Ден на християнското семейство и на православната християнска юноша. Този празник припомня на родителите и учителите, че би трябвало да възпитават децата в благочестие и религия, в смирение към родителите си и непорочност на нравите.

По традиция в този ден след черква цялото семейство се събира дружно. Приготвят се доста лакомства за децата. На постещите им е позволено да ядат риба .

Според националните поверия , на този празник българите гадаят какво ще е времето през идната година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото – сухо; в случай че вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата.
 Семейният живот понижава риска от заболяването на Алцхаймер ThinkStock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР