На 20 декември празнуваме Игнажден. Според народните вярвания - празникът

...
На 20 декември празнуваме Игнажден. Според народните вярвания - празникът
Коментари Харесай

Утре е Игнажден, ето какво ще се случи, ако никой не влезе у дома

На 20 декември честваме Игнажден. Според националните вярвания - празникът се свързва със зимното слънцестоене и се счита за началото на Новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Най-важната традиция за него е появяването на посетители в нашата къща. Ако първи влезе някой добър човек, това ще е на шанс за нас. Ако пък се случи някой не толкоз добър, това няма да е на благодат. Но какво вършим, в случай че никой не се появи?

Без посетители на Игнажден – какво значи това

По старите български обичаи, това изобщо не е било на добре. Знаем, че тогава хората са били доста близки един до различен и са живеели с доста по-малки общности.

Ако никой не е поискал да посети дадена къща, това изобщо не приказва добре за стопанина вътре. Или значи, че е доста свидлив или, че има някаква болест в дома. Така че несъмнено сходен вид случай са били доста редки. Това е било и повода някой семейства да се наговарят авансово кой да посети другия, с цел да може да имат шанс през новата година.

Особено забавно това звучи за хората с повече финансови благоприятни условия по това време. Всеки е желал да ги предложения в дома си, с цел да може новата година да му върви доста по-добре в веществен проект, написа poznanieto.bg.

Посещение на животни

Интересно е, че в някои краища на България се брои и визитата на дома от страна на животни. Тоест, в случай че някое непознато животинче посети къщата, би трябвало наложително да му се остави храна, с цел да бъде предостатъчно от тази си аудиенция. Това е много странна традиция, която е непокътната в някои краища на страната, само че като цяло на повече места се избира визитата на хора.

Ако никой не ни посети – какво да създадем

Можем да използваме остарялата българска ловкост да уговорим наш посетител. Можем да използваме някой непосредствен другар или комшия, с който сме в положителни връзки. По този метод ще се върнем към остарялата българска традиция за уговореното посещаване, с цел да можем сами да си дадем добър шанс през новата година.

Ако имате задоволително време – това е една добра опция да се погрижите за своето благоденствие през новата година.

В умозаключение, не би трябвало да се притеснявате, в случай че никой не ви посети по време на Игнажден. Денят е работен и е по средата на работната седмица. По-скоро в предишното е имало символно значение, защото през зимния сезон хората са нямали работа на полета и са били повече по домовете си. Така че това е било комфортен мотив да се съберат.

Ако желаете да спазите нашите обичаи – просто се уговорете с ваш непосредствен човек и го поканете вкъщи си. Така хем ще спазите българските традиции, хем ще ги прекарате ужасно вечерта на Игнажден.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР