На 2 юни Софийската филхармония посреща един от най-уважаваните тубисти

...
На 2 юни Софийската филхармония посреща един от най-уважаваните тубисти
Коментари Харесай

Рядко изпълняван концерт на туба слушаме на 2 юни

На 2 юни Софийската филхармония посреща един от най-уважаваните тубисти Зигфрид Юнг. Под палката на Томас Рьоснер той ще показа Концерт за туба и оркестър от Ралф Воън Уилямс. Програмата включва още Вариации " Енигма " за симфоничен оркестър от Едуард Елгар и Академична фестивална интродукция от Йоханес Брамс.

РАЛФ ВОЪН-УИЛЯМС е фигура с огромна значителност за английската музика от първата половина на ХХ век, един от основоположниците на придвижването за нова национална британска композиторска школа. Роден в семейство на духовник с англо-уелски генезис, отдалечен потомък на Чарлз Дарвин.  Той пропагандира основаването на национална професионална музика на основата на музикалния фолклор и възродените обичаи на британските майстори от времето на Тюдорите.

Тези хрумвания дефинират спецификата на неговата музика, която включва детайли и ритмична независимост, идващи от националната ария и старите средновековни ладове. Това придава на неговия жанр ярка характерност и в същото време типично британски темперамент. Той е и един от първите британски композитори, интензивно творил музика за кино.

Създаден от към този момент 82-годишния Уилямс, Концертът за туба е една от най-известните му произведения. Той е написан по случай петдесетгодишния юбилей на Лондонския симфоничен оркестър, особено за соло тубиста на оркестъра Филип Кейтлинет, който го извършва за първи път под диригентството на Джон Барбироли на 13 юни 1954 в Лондон.

Родом от Тимишоара, ЗИГФРИД ЮНГ учи туба във Висшето учебно заведение за музика „ Франц Лист “ във Ваймар при Валтер Хилгерс. От 1999 свири в оркестъра на Националния спектакъл в Манхайм. Става необятно прочут в Германия и в чужбина с помощта на дългогодишната си преподавателска работа в консерваториите във Франкфурт на Майн и Манхайм, както и със солистичните си изяви, получава постоянно предложения за управление на майсторски класове.

Свирил е като посетител с влиятелни оркестри, измежду които симфоничният оркестър на Баварското радио, оркестърът на Лайпцигския Гевандхаус, радиооркестрите в Щутгарт, Франкфурт и Саарбрюкен, Мюнхенската филхармония, Държавната опера в Мюнхен и Нидерландският симфоничен оркестър в  Амстердам. Сътрудничил е с диригенти като Лорин Маазел, Марис Янсонс, Кент Нагано и Хорст Щайн.

Бил е неведнъж солист на оркестъра на Националния спектакъл в Манхайм, взел участие е и в камерни концерти.ТОМАС РЬОСНЕР е роден във Виена. Първите му изяви като диригент са на 14-годишна възраст. След дебюта си през 1998 с Оркестъра на Романска Швейцария по покана на Фабио Луизи той се развива като един от най-изявените австрийски диригенти. Бил е основен диригент на Симфоничния оркестър на Бийл в Швейцария от 2005 до 2011, създател и живописен началник е на Филхармония „ Бетовен “ в Австрия. Голям триумф реализира с опери на Моцарт на сцените на Театър Ла Мони в Брюксел, оперния фестивал в Квебек, оперите в Цюрих, Глайндборн, Рим, Лиеж, Хюстън, както и с разнороден репертоар в Semperoper в Дрезден, Баварската държавна опера – Мюнхен, Щутгартската държавна опера, Националната опера на Уелс, Гранд спектакъл – Женева, Националната опера в Лион, Театър дю Шатле в Париж, Националния център за изпълнителски изкуства (NCPA) в Пекин, Новия народен спектакъл в Токио, Корейската национална опера, Фестивалите в Брегенц и в Единбург. Бил е гост-диригент на Берлинския симфоничен оркестър, Виенските симфоници, симфоничния оркестър на Бирмингам, Шотландски камерен оркестър, Моцартовия оркестър в Залцбург, Хюстънските симфоници, Бергенската филхармония, Националния оркестър на Тулуза, Бамбергския симфоничен оркестър и други

Дискографията му включва „ Трубадур “ с Виенския симфоничен оркестър, два компактдиска с Бамбергския симфоничен оркестър (вторият, „ Couleurs “, е публикуван през 2020) и с оркестъра на Полското национално радио с творби на Паул Клецки за Musiques Suisses и Яначек „ Глаголска меса “. Последният му запис „ Гласове “ на лейбъла Odradek включва музика от Бетовен и Моцарт с Филхармония „ Бетовен “ със солист сопраното Чен Райс.

Билети за концерта са налични на касата на зала „ България “ и в Ивентим.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР