На 2 юни България се прекланя пред паметта на Христо

...
На 2 юни България се прекланя пред паметта на Христо
Коментари Харесай

Живот в името на свободата: Наследници на поп Сава Кастрафилов издигнаха паметна плоча


На 2 юни България се прекланя пред паметта на Христо Ботев и на всички герои, починали за свободата и независимостта на страната ни. И тази година по традиция тържествата ще съберат стотици на връх Околчица.

Наследниците поп Сава Катрафилов подариха средства за изработката на паметна плоча на починалите в едно от паметните сражения - на Милин камък.

И 100 живота да имах, бих ги дал за нея – свободата! Това са думи на еленчанина Сава Катрафилов.

Учител, духовник, деятел на революцията. Със своя чета се причислява към Ботевата в Румъния, а самичък той става член на щаба й.



„ Първо са били 30 души, стартира да ги събира, до момента в който отива в Румънско са били към 60, обаче са счели, че Ботев е по-голям престиж, и той е като един от най-приближените му съветници “, споделя Панайот Катрафилов, правоприемник на поп Сава Катрафилов.

И той като Ботев оставя семейство и невръстни деца, с цел да се посвети на свободата.

„ Слизат на козлодуйския бряг, първият погубен турчин е от дядо Сава, ние по този начин го назоваваме, след това заклева четата и потеглят на път “, споделя Георги Катрафилов, който е правоприемник на поп Сава Катрафилов

„ Има я написана клетвата, главното в нея е " Заклевам се в името на България, че ще водя война и ще отдам живота си за нейната независимост ", изясни полк.о.з.доц. Станчо Станчев, ръководител на Военно-историческата комисия.



В борбата при Милин камък, където умират трийсетина Ботеви четници, поп Сава е ранен в краката и хванат.

Хващат дядо Сава и са желали да издаде имената на своите приятели и са му давали оцет вместо вода, споделя Катрафилов.

„ За страдание доста малко се знае за ориста на починалите Ботеви четници, в това число знаем и за войводата Ботев какви ли не митове се приказват. Самият факт, че тези хора са починали пред олтара на отечеството е задоволителен, всичко останало са детайлности “, сподели доцент Станчо Станчев.

146-години по-късно легендата за Сава Катрафилов и неговите приятели оживя в паметна плоча край село Мраморен, подарък от неговите потомци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР