На 2 февруари честваме Сретение Господне – един от 12

...
На 2 февруари честваме Сретение Господне – един от 12
Коментари Харесай

Честваме велик християнски празник

На 2 февруари честваме Сретение Господне – един от 12 те най-велики християнски празници. Той е открит още в ранните епохи на християнството, само че стартира да се чества изключително тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).

На 40- я ден след раждането на Господ Иисус Христос, света Дева Мария Богородица донесла Младенеца в йерусалимския храм, съгласно Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога (Изх. 34:19 – 20, Чсл. 18:15 – 16). Това било открито за спомен от избавянето на израелските първородни от гибелта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изх. 12:29). Затова всеки първороден като благосъстоятелност на Господ бил задължен с избрана от закона цена да бъде изплатен.

По същото време живеел правоверен дъртак на име Симеон. Той очаквал с религия идването на Месията, тъй като му било дадено от Светия Дух, че няма да почине, до момента в който не види Месията. Той бил в храма, когато донесли Иисус. Той го взел на ръце и в пророческо ентусиазъм извикал: „ Сега отпускаш Твоя раб, Владико, съгласно думата си с миром, тъй като очите ми видяха Твоето избавление, което си приготвил пред лицето на всички нации – светлина за култура на езичниците и популярност на Твоя народ Израиля! “

Освен Свети Симеон, и пророчица Анна познала в Младенеца Иисус обещания Месия Христос. Тяхната памет се празнува на идващия ден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР