На 19 юли автоматичните междупланетни станции “Касини (която работи в

...
На 19 юли автоматичните междупланетни станции “Касини (която работи в
Коментари Харесай

Тази бледа синя точка. Две автоматични междупланетни станции заснеха Земята от Сатурн и Меркурий!

На 19 юли автоматизираните междупланетни станции “Касини ” (която работи в орбита към Сатурн) и “Месинджър ” (която работи в орбита към Меркурий) снимаха нашата Земя и нейния сателит – Луната – по какъв начин биха изглеждали на разстояние от милиони километри в космоса.

Карл Сейгън, известният астроном, я е описал допустимо най-точно – от такова разстояние Земята не наподобява да съставлява никакъв специфичен интерес за наблюдаващия. Тя е просто една дребна, бледа синя точка.

 Pale Blue Dot - Earth and Saturn rings

Тази фотография, направена на 19 юли от автоматизираната междупланетна станция “Касини ” от покрайнините на Сатурн, демонстрира Земята и сатурновите пръстени. Земята е посочена със стрелка. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Малка точка, само че която съставлява нашият дом. И всичко, което сме изживяли, е обвързвано с нея. Тук е всеки човек, който сме обичали, тук е била всяка наслада и всяко страдалчество. Хиляди религии са зародили на тази бледа синя точка. Редица спорове, идеологии, стопански доктрини. Реки от кръв, проляти от императори и генерали.

 Messenger

Тази фотография, също снимана на 19 юли от галактическия уред “Месинджър ”, демонстрира Земята и Луната – като две дребни точки, само че от покрайнината на Меркурий. Photo credit: NASA/JHUAPL/Carnegie Institution of Washington

Няма друго място като тази дребна, бледа синя точка, която назоваваме наш дом.

Хубаво е да си спомним през днешния ден – в нашата разчувствана България, разкъсвана от политически  спорове, митинги и недоволства, че без значение от всичко, има целия свят, цяла Вселена, която ни кара да се замислим за нашето място и за мястото на всеки един човек измежду обширната галактическа простор. Светът е доста по-голям и доста по-мащабен, в сравнение с бихме могли да го осмислим.

Всичко това работи смиряващо.

Снимките в цялостна разграничителна дарба са на следните адреси:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР