На 17 юни светата църква почита трима братя мъченици с

...
На 17 юни светата църква почита трима братя мъченици с
Коментари Харесай

Три смели имена черпят днес

На 17 юни светата черква уважава трима братя мъченици с невероятна история -  Св. мчци Мануил, Савел и Исмаил. Имен ден честват Мануил, Емануил, Емануила, Емануела, Савел, Савелия, Исмаил.

Светите мъченици Мануил, Савел и Исмаил са трима брат от Персия, които били възпитани от майка си в християнска религия. По това време - в ІV век - имало към този момент прекалено много християни в Персия. Персийският цар изпратил тримата братя при император Юлиан да водят с него договаряния за мир, споделя историята „ Монитор ”.

Юлиан, въпреки на младост да изповядвал християнската религия, по-късно се отрекъл от нея и ревниво изпълнявал всички езически обреди. Той правил някакво празненство в чест на боговете, когато пристигнали при него персийските пратеници. Те, несъмнено, не поискали да вземат присъединяване в това празненство и по заповед на Юлиан били затворени в тюрма.

На другия ден императорът ги повикал и ги убеждавал да се отрекат от християнството. Но те твърдо изповядвали вярата си и били предадени на жестоки изтезания. Накрая по заповед на Юлиан, били посечени с меч. Но, когато ги посекли, станало мощно земетресение. Земята се разтворила и приела в себе си телата на св. мъченици, та да не могат враговете да ги изгорят, както бил заповядал императорът.

Не след доста земята изхвърлила телата на мъчениците, с цел да могат християните да ги намерят и по християнски да ги погребат. Над техните мощи се правили доста чудеса и доста езичници, като видели чудесата, се обърнали в християнската религия.

Когато персийският цар чул, по какъв начин безчовечно Юлиан предал на гибел неговите пратеници, отправил армия против него. И Юлиан тръгнал против персийското царство, убеден в своята победа, само че бил изцяло разрушен и самичък позорно умрял за празненство на християните.

След 30 години от гибелта на св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил в Цариград храм на тяхно име
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР