На 16-ти октомври по време на среща на Международния съветнически

...
На 16-ти октомври по време на среща на Международния съветнически
Коментари Харесай

Безопасни ли са пилотираните кораби Союз? По време на кацането си през април Союз МС-02 се е разхерметизирал

На 16-ти октомври по време на среща на Международния настойнически комитет за “Международната галактическа станция ” беше оповестено, че при кацането на пилотирания галактически транспортен съд “Союз МС-02 ” през месец април е настъпил случай. Това е отразено и на страниците на уеб страницата СпейсНюз (източник).

Инцидентът е бил обвързван с непредвидена разхерметизация на кораба при последните стадии от неговото втурване, след разгръщането на главния парашут. Компоненти от парашутната система са засегнали заваръчен тегел и това е довело до загубата на въздух.

Екипажът към този миг не е бил в заплаха. Даже по проект когато корабите “Союз ” се спуснат до височина 5 километра се отваря клапан, с цел да може атмосферният въздух да влиза вътре. В случая разхерметизирането е станало малко по-рано от предстоящото.

Но случаят, даже и да е дребен, е един от огромна серия, свързани с ракети “Союз ” и съветските галактически кораби през последните години. През декември предходната година товарен транспортен съд “Прогрес ” беше загубен заради повреда на третата степен на ракетата-носител. Друг транспортен съд “Прогрес ” беше загубен, откакто се завъртя неконтролируемо след изстрелването си през 2015 година. А преди броени дни ракета “Союз-2.1а ” с транспортен съд “Прогрес ” не съумя да излети в точния момент заради особеност на стартовата площадка. Изстрелването беше осъществено два дни по-късно и приключи наред.

Не е чудно за какво в НАСА се питат дали може към момента да се разчита на съветските кораби. Но скоро няма и да се постанова – следващата година се чака да встъпят в работа идващото потомство пилотирани кораби – “Старлайнър ” на Боинг и “Драгън 2 ” на СпейсЕкс.

Кадър от спускането на кораба “Союз МС-02 ” към Земята на 10-ти април. Photo credit: NASA/Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР