На 16-ти ноември т.г. автоматичната междупланетна станция на Европейската космическа

...
На 16-ти ноември т.г. автоматичната междупланетна станция на Европейската космическа
Коментари Харесай

ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър прекоси орбитата на марсианската луна Фобос

На 16-ти ноември т.г. автоматизираната междупланетна станция на Европейската галактическа организация (ЕКА) и Русия “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” прекоси орбитата на марсианската луна Фобос. Това е значима стъпка напред към установяването в окончателната научна 400-километрова кръгова орбита, откъдето “Трейс Газ Орбитър ” ще стартира проучването на Червената планета.

Прекосяването на орбитата на Фобос не е еднопосочно на облитане на луната. Напротив, екипът на задачата направи всичко допустимо по време на пресичането Фобос да се намира допустимо най-далече от “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ”.

Преминаването на орбитата на Фобос се случи към апоцентъра (т.е. най-далечната точка, в която “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” отстои от Червената планета). Перицентърът е на към 100 километра от повърхността – т.е. в марсианската атмосфера. Автоматичната междупланетна станция употребява силите на търкане и противодействие с атмосферата, с цел да поправя орбитата си – тази процедура се назовава “аеробрейкинг ” и посредством нея корекциите стават с най-малък разход на гориво.

Напомням на читателите, че “ЕкзоМарс ” съставлява двустъпкова стратегия на Европейската галактическа организация (ЕКА) и Русия за търсенето на живот на Марс. В рамките на първата стъпка, на 14 март 2016 година беше изстреляна автоматизираната междупланетна станция “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ”, а идването в орбита беше на 19 октомври 2016 година. През актуалната 2017 година “Трейс Газ Орбитър ” се занимава главно с коригирането на орбитата си и в случай че това завърши с триумф, главната научна задача ще стартира при започване на 2018 година. Мощните научни принадлежности на борда на станцията ще могат да откриват следи от редки газове в атмосферата на Червената планета, които може да са показателни за съществуването на живот.

Втората стъпка ще бъде осъществена най-рано през 2020 година, когато ще бъдат изстреляни спускаема платформа и марсоход. В рамките и на двете стъпки има българско присъединяване – в този момент в орбита към “Червената планета ” на борда на “Трейс Газ Орбитър ” лети издигнатия в България уред за проучване на галактическа радиация “Люлин-МО ”, а през 2020 година на спускаемия уред ще полети и “Люлин-МЛ ”. Това е значимо завръщане на България в областта на междупланетните проучвания, откакто предходни опити за постигане на Марс с наше присъединяване – през 2011 година (руската задача “Фобос-Грунт ”) и през 1996 година (руската задача “Марс 96 ”) приключиха с неудачи. България към този момент е изпращала наш инструмент до Луната през 2008 година на борда на индийската задача “Чандраян-1 ”, а преди този момент през 80-те години сме имали присъединяване в задачите за проучването на халеевата комета “Вега ”, както и на станцията за проучване на Фобос – “Фобос 2 ”. Сега, откакто имаме наличие на борда на “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ”, продължава традицията да участваме в съветските междупланетни стратегии.

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР