На 15 ноември изтича срокът, в който фирмите, както и

...
На 15 ноември изтича срокът, в който фирмите, както и
Коментари Харесай

Изтича срокът за корекции на авансовите вноски за корпоративен данък

На 15 ноември изтича срокът, в който компаниите, както и физическите лица, извършващи активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число Едноличен търговец и записаните аграрни стопани, избрали да се таксуват с налог върху годишната данъчна основа, могат да поправят размера на заявените от тях предплатени вноски за корпоративен налог или налог върху приходите за 2023 година.

На 1 декември изтича и срокът за заплащане на месечната предплатена вноска за месец декември и тримесечната предплатена вноска за трето тримесечие на 2023 година.

Фирмите, чиито чисти доходи от продажби за 2021 година надвишават 300 000 лв., са длъжни да вършат предплатени вноски за корпоративен налог. Те са месечни и тримесечни и се дефинират на база на прогнозната данъчна облага за настоящата година. Месечни вноски се вършат при чисти доходи от продажби за годината преди миналата над 3 000 000 лева, а тримесечни – при чисти доходи от продажби за годината преди миналата от 300 000,01 лева до 3 000 000 лева в това число.

Има случаи, при които плануваните предплатени вноски се оказват по-ниски или по-високи от дължимия годишен налог, демонстрират анализите на Национална агенция за приходите. Това може да докара до начисляване на лихви от страна на приходната организация за интервала от 16 април до 31 декември на съответната година или пък до надвнесен налог.

Затова предприятията имат опция сами да усилват или понижават своите предплатени вноски през годината, когато считат, че те ще се разграничават доста от дължимия годишен налог. Увеличението, надлежно понижението на предплатените вноски, се употребява след подаване на декларация за смяна, по електронен път с дипломиран електронен автограф /КЕП/ през е-портала на Национална агенция за приходите. За поправяне на месечната вноска за месец декември и тримесечната вноска за трето тримесечие на 2023 година декларацията би трябвало да бъде подадена най-късно на 15 ноември 2023 година, макар че срокът за внасянето им е до 1 декември 2023 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР