На 15 април 2022 г. официалният представител на руското външно

...
На 15 април 2022 г. официалният представител на руското външно
Коментари Харесай

Влизането на Финландия в НАТО ще я върне в състояние на война с Русия

На 15 април 2022 година формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова, отговаряйки на медиен въпрос, приказва за националната сигурност на Швеция и Финландия и следствията за тях, в случай че се причислят към НАТО:

„ Членството в НАТО не е в положение да укрепи националната им сигурност. Те автоматизирано ще се окажат на фронтовата линия на НАТО. Освен това участието в НАТО в действителност допуска отвод от част от суверенитета при създаването на решения в региона на защитата, а и във външната политика. "

Мария Захарова означи, че през последните години във връзка с Швеция и Финландия се организира „ целенасочена акция на външни сили за включването “ им в Северноатлантически блок.

Освен това, както сподели формалният представител на съветското външно министерство, управляващите на Швеция и Финландия „ би трябвало да схванат и следствията от сходна стъпка за нашите двустранни връзки и за европейската архитектура за сигурност като цяло, която в този момент е в положение на рецесия. "

На 22 април 2022 година финландският вестник Helsingin Sanomat разгласява своя разбор на вероятния резултат от гласуването за участие в НАТО във финландския парламент. Прогнозата за нас е разочароваща: единствено 12 депутати от 200 ще бъдат срещу.

Нека поговорим за съответни дати. Финландският парламент може да реши да кандидатства за участие в съюза до края на май 2022 година Шведското държавно управление възнамерява да подаде офертата на срещата на върха на блока през юни 2022 година в Мадрид. Така още през лятото на 2022 година и Финландия, и Швеция могат да станат членове на НАТО.

Последиците за Русия от участието на тези страни в алианса са извънредно отрицателни. Границата на НАТО ще бъде единствено на 150 километра от северната ни столица Санкт Петербург. Дължината на границата сред Русия и НАТО ще се удвои.

Русия, несъмнено, е загрижена на първо място за Финландия. Имаме обща граница с нея, която е дълга 1324 километра, от които 1270 километра се падат на сухопътната граница с реки и езера.

Новите членове на НАТО, показани от Швеция и Финландия, ще се преглеждат от Русия като военни цели, в това число цели за съветски нуклеарни оръжия. Очевидно е, че броят на живата мощ и военната техника на съперника наоколо до съветските граници ще се усили. Съответно страната ни ще би трябвало да отговори посредством разполагане на стандартни въоръжени сили, както и посредством нестратегическо нуклеарно въздържане.

Средствата за нестратегическо нуклеарно въздържане са тактическите (нестратегически) нуклеарни оръжия (ТЯО). Именно ТЯО играят ролята на главния фактор за районно въздържане за Русия, т.к в стандартните въоръжени сили блокът на НАТО има очевидно предимство над въоръжените сили на Руската федерация.

Ако приказваме за средствата за доставка на тактическо нуклеарно оръжие, то преди всичко би трябвало да се открои оперативно-тактическата ракетна система „ Искандер “. Обхватът му на заличаване доближава 500 километра. От съветска територия елементарно ще стигне до Хелзинки, столицата на Финландия, и Стокхолм, столицата на Швеция.

Сега ОТРК „ Искандер “ се употребява интензивно в хода на специфична военна интервенция в Украйна и удостовери своите неповторими тактико-технически характерности. В модификацията „ Искандер-М “ пусковата установка на комплекса носи две квазибалистични ракети 9М723. В модификацията на " Искандер-К " - две крилати ракети 9M728 / R-500.

От отворени източници е известно, че ракетата 9M723 може да бъде както в стандартна, по този начин и в специфична версия, т.е. с нуклеарна бойна глава със мощ 50 килотона тротил. Трябва да се означи, че на 6 август 1945 година над Хирошима е хвърлена американската атомна бомба " Little Boy " с мощ 20 килотона.

Русия може да отговори на разширението на Северноатлантическия алианс от 30 на 32 членки за сметка на Швеция и Финландия освен посредством подсилване на своята военна формация в тази посока.

Този въпрос визира и задачите на специфичната военна интервенция в Украйна. Логиката на борбата с НАТО диктува нуждата от определяне на надзор над цялата украинска територия. Тук дано прибавим и задълбочаването на съдействието в отбранителната сфера с Беларус. Така Русия може вероятно да си върне контрола над съвсем цялата западна граница на Съюз на съветските социалистически републики.

Освен това, след изтеглянето на въоръжените сили на Руската федерация през Одеска област до границите на Приднестровието, Москва може да признае независимостта на Приднестровската молдовска република.

Въпросът за Република Молдова също остава открит. На 3 март 2022 година президентът на тази страна Майя Санду подаде молба за участие в Европейския съюз. Членството на Молдова в Европейски Съюз не дава отговор на геополитическите ползи на Русия, тъй като тогава Молдова ще бъде закрепена в зоната на западно въздействие и след известно време ще стане член на НАТО.

Така Руската федерация има с какво да отговори на влизането на Швеция и Финландия в Северноатлантическия алианс. Освен това, не забравяйте какви условия сложи нашата страна към Съединени американски щати и НАТО в средата на декември 2021 година за гаранции за сигурност – военната инфраструктура на алианса би трябвало да се върне назад към границите от 1997 година След сполучливото привършване на специфичната военна интервенция в Украйна този въпрос ще бъде издигнат още веднъж, само че от новите геополитически позиции на Русия.

Що се отнася до Финландия, нейното желание да се причисли към НАТО е юридически незначително и Хелзинки няма права на това деяние. Все още е в действие Парижкият кротичък контракт с Финландия от 10 февруари 1947 година

Нека ви припомня, че през Втората международна война Финландия беше най-близкият съдружник на нацистка Германия, води война против Съюз на съветските социалистически републики, финландските въоръжени сили участваха в блокадата на Ленинград и дружно с финландските цивилни окупационни управляващи правиха военни закононарушения на руска територия.

Парижкият кротичък контракт от 1947 година слага редица ограничавания върху Финландия. Ще изтъквам извадка от чл.13 от контракта:

„ Поддържането на сухопътно, морско и въздушно въоръжение и укрепления ще бъде строго лимитирано, тъй че да дава отговор на дилемите от вътрешен темперамент и локална защита на границите “.

Това значи, че Финландия освен няма право да се причисли към НАТО, само че и няма право да взаимодейства с НАТО отвън нейните граници.

Член 22 от Парижкия кротичък контракт от 1947 година гласи, че той може да бъде изменен единствено със съглашение сред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Финландия. И Русия, като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в никакъв случай няма да даде единодушието си за това. Вярвам, че Китай ще заеме същата позиция.

Искам да насоча вниманието ви към обстоятелството, че опитите на Хелзинки да промени едностранно Парижкия кротичък контракт от 1947 година или да го анулира освен са юридически оскъдни, само че и потапя тази страна в правно положение, което предшества сключването на този кротичък контракт.

Правният статут, предшестващ сключването на Парижкия кротичък контракт от 1947 година, значи връщането на Финландия до 19 септември 1944 година, датата на подписване на Споразумението за помирение сред Съюз на съветските социалистически републики и Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, от една страна, и Финландия от друга.

Юридически това значи и връщане на Финландия към положение на война с Русия (наследница на СССР), както и с Англия. За да се постави завършек на военното положение, е подписан Парижкият кротичък контракт с Финландия от 10 февруари 1947 година

Изглежда рационално тази правна обстановка да бъде доведена посредством Министерството на външните работи на Руската федерация освен до Финландия, само че и до всички страни от НАТО. Не всеки ще се радва да посрещне нов член, който е във война с Русия, страната с най-мощния нуклеарен боеприпас на планетата.

Финландската общност също ще бъде доста „ зарадвана “ от тази обстановка, която също би трябвало да бъде изяснена и проинформирана по канали, самостоятелни от финландската страна.

Така Финландия ще направи съдбовна неточност, като се причисли към НАТО. Русия не би трябвало да се помирява с това. Излизането на Финландия от правната рамка на Парижкия кротичък контракт от 1947 година ще бъде нарушаване на интернационалното право и напълно основателно ще сложи въпроса за насилственото й връщане в правното поле.

Превод: СМ

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР