На 15.10.2020 г. Министърът на енергетиката издаде Заповед № Е-РД-16-602,

...
На 15.10.2020 г. Министърът на енергетиката издаде Заповед № Е-РД-16-602,
Коментари Харесай

Енергийното министерство отмени търсене и проучване на подземни богатства в областите Стара Загора и Пловдив

На 15.10.2020 година Министърът на енергетиката издаде Заповед № Е-РД-16-602, с която се приключи процедурата по заявление за търсене и изследване на железни потребни изкопаеми - подземни благосъстояния в площта „ Свети Никола “, ситуирана в областите Стара Загора и Пловдив. С това Национална гражданска самодейност „ България за Сърнена Средна гора “ извърши първата, от поставените си при учредяването, цели, оповестиха от изпълнителния комитет.
Припомняме, че на 13.12.2019 година бе издадено Разрешение № 524 от Министъра на енергетиката, в което на „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД се позволяваше да извърши търсене и изследване за железни потребни изкопаеми - подземни благосъстояния в териториите на общини Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови, област Стара Загора и община Брезово, област Пловдив.
 Петкова удостовери, че Дънди Прешъс се отхвърля да изследва потребни изкопаеми в Старозагорско, Българска социалистическа партия с рецензии за концесиите Петкова удостовери, че Дънди Прешъс се отхвърля да изследва потребни изкопаеми в Старозагорско, Българска социалистическа партия с рецензии за концесиите
Дружеството Дънди Прешъс се е отказало да изследва железни потребни изкопаеми в повърхност " Свети Никола ", ситуирана на територията на област...
Това провокира необятно публично неодобрение и стана мотив за учредяването на Национална гражданската самодейност „ България за Сърнена Средна гора “ на 25.06.2020 година Оттогава определеният Инициативен комитет води поредни дейности в посока анулация на всяка опция за проучвателни и добивни действия в избраната от министерството повърхност.
Инициативата срещна необятна социална поддръжка и на 25.09.2020 година в Министерство на енергетиката беше подадена подписка срещу даденото позволение, подкрепена с подписите на над 10 000 жители, като и до ден сегашен не престават да постъпват подписи макар отминалия краен период.
На 27.10.2020 година представители на „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД, известени за анулацията на разрешението, внасят писмо с техен изх.№ 0879 и реализират среща с ръководителя на Инициативния комитет на „ България за Сърнена Средна гора “, с цел да потвърдят мнението си отпреди месеци, в което обявиха отвод от действия и дейности на територията на наранена повърхност.
Инициативният комитет на „ България за Сърнена Средна гора “ БЛАГОДАРИ НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ, изявили дейна позиция, взели участие в акцията и станали причина за тази първа победа. От комитета напомнят, че работата им продължава за реализиране на втората сложена цел, а точно: Забрана върху действия по търсене, изследване и рандеман на железни и неметални потребни изкопаеми по смисъла на чл.2, ал.1,т.1и т.2 от Закона за подземните благосъстояния в Сърнена Средна гора, показват още те.
 „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ се отхвърли да изследва в Старозагорско (СНИМКИ) „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ се отхвърли да изследва в Старозагорско (СНИМКИ)
„ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ се отхвърли да изследва в средногорската околност Свети Никола. Тази позиция на канадската компа...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР