На 14 февруарие честваме Трифон Зарезан по стар стил– денят

...
На 14 февруарие честваме Трифон Зарезан по стар стил– денят
Коментари Харесай

Трифон Зарезан и Св. Валентин си пасват идеално за двойно празнуване на 14 февруари

На 14 февруарие честваме Трифон Зарезан по остарял стил– денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Макар всяка година празникът да се радва на огромно внимание и да е отбелязван шумно с доста забава и усмивки, малко от нас знаят историята на неговия генезис. Според православната черква, Свети страдалец Трифон е роден към 225г. в село Комсада. Той живее праведно и умира поради отхвърли си да отхвърли християнската религия.

По време на гоненията против християните светецът е задържан, подложен на мъчения и обезглавен. Докато житието на Свети Трифон ни среща с човек, чийто път е изпълнен с доста терзания, то национални предания в някои елементи на страната настояват, че той е бил брат на Богородица. Легендата гласи, че един ден при започване на февруари, до момента в който Трифон подрязвал лозето, Видял Светата Майка с кърмаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, само че нищо не отвърнала. Само като минавала около къщата му, рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, тъй като си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „ понаправил “ глава, подкастря старите израстъци.
 Трифон Зарезан Трифон Зарезан Източник: Zonanews

Той се учудил, като я видял по този начин уплашена, а тя небрежно споделила какво ѝ споделила Дева Мария. Трифон още веднъж се присмял, казвайки че не е пийнал, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето и другите наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун алкохолик.

Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в респект на Свети страдалец Трифон, считан за настойник на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февуари, а 14 февруари стартира да се отбелязва като Деня на лозаря. Въпреки разминаването и объркването, в българската традиция двата празника не престават да се преплитат, за което свидетелства и фактът, че светецът постоянно е изобразяван като юноша, който носи разнообразни принадлежности за рязане.

Според етнографи пък, честването на Трифон Зарезан води своето начало още от времената, когато по нашите земи са бродели племената на траките. Ароматното и мощно вино, създавано от тях, било фамозно в целия свят. Според траките упойващият резултат на алкохолната гроздова напитка помагал на жреците да влезнат в контакт с боговете и затова те основали култа към нея.

Тракийският господ на плодородието, виното и веселието е прочут под името Дионис и се счита, че точно Свети Трифон е негов по – късен „ правоприемник “. Въпреки че в житието му не се загатва нищо обвързвано с лозя и вино е реалност, че празникът на светеца съвсем съответствува с честването на Дионисиевите празници, по време на които буйните вакханки танцували с дребни сърпове в ръка в чест на виното.Хан Аспарух.

Св. Валентин не попада в формалния календар на Католическата черква. Православната Църква го празнува на 6 юли. Отбелязва се на 14 февруари в някои страни като Ден на любовта. На тази дата двойките показват любовта си един към различен, като си изпращат приветствени картички и дарове с формата на сърце. Традиционно се чества в англоговорящите страни (Valentine`s Day) и някои страни от Южна Америка (като " Празник на любовта и другарството " ). След 90-те години на 20 век добива популярност и на други места.

Името на празника идва от християнски страдалец, наименуван Валентин, живял през 3 век. Първоначално остарял римокатолически празник, той стартира да се свързва с сантименталната обич през Средновековието. На този ден още през 14 век в Англия стартира да става традиция да се разменят любовни послания под формата на така наречен валентинки. Съвременните знаци на любовта в този момент са сърцето и обликът на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват сменени от всеобщо създаваните подготвени картички.

През втората половина на 20 век в Съединени американски щати и други места по света откритата процедура на замяна на картички се уголемява и се вкарва раздаването на дарове нормално от мъжа на дамата. Най-популярните дарове са рози и шоколади в алена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те години диамантената промишленост стартира да популяризира и подаряването на бижута по случай Свети Валентин. С разпространяването на интернет при започване на 21 век, милиони хора стартират да изпращат електронни картички с поздравления посредством е-поща.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР