На 14 февруари 2021 г. 16-годишно момче загина нелепо след

...
На 14 февруари 2021 г. 16-годишно момче загина нелепо след
Коментари Харесай

Още 3 неудобни въпроса за смъртта на 16-годишния Людмил

На 14 февруари 2021 година 16-годишно момче почина неуместно след токов удар на тротоар в необятния център на София. Людмил загуби живота си поради разкрит кабел в светофарна шахта, който не би следвало да е там. Кабелът е захранвал павилиона " Орехчето "  на територията на университетска болница " Св. Иван Рилски ". Павилионът бе разгласен за противозаконен от Столична община, която побърза да упрекна районната администрация  на " Триадица " и електроразпределителното сдружение ЧЕЗ за присъединението му към електрическата мрежа, както и за това, че са забавили процедурата по унищожаване на будката, стартирана през 2018 г. 

От първите изказвания стана ясно, че всяка от забърканите страни крие нещо. Правят се опити за откровени операции и се изричат чисти неистини за размиване на отговорността. Какво още не е ясно? 

 

1. Кой и с каква документи е ремонтирал булеварда? 

 

Това се обрисува като главен въпрос по случая, тъй като осъществената през 2019 година реорганизация на светофарната уредба е директно обвързвана с окабеляването на обектите. Директорът на " Управление и разбор на трафика " към Столична община Димитър Петров изясни, че през юли 2019 година при осъществена реорганизация на светофарната уредба са премахвани противозаконни кабели. Районната администрация разгласи, че при премахването на светофарен дирек през 2018 година е била осъществена и операция на кабелите към комерсиалните обекти, прокарани по актуалното трасе. Т.е. има разминаване в годините, когато се развиват събитията. 

" Сега " изиска информация от Столична община за осъществения ремонт - има ли утвърден план за него, има ли издадено строително позволение, по какъв метод павилионите попадат в плана, в случай че има подобен, само че не получи отговор в границите на привършване на броя. Ако се съди по дадените от някогашния проектант на регион " Триадица " Иван Шишков изявленията обаче, осъществената реорганизация евентуално е мината като настоящ ремонт, за който законът за устройство на територията не изисква позволение за градеж.  " Тази инфраструктура, шахтите, минават по линия на ремонтите, от които не остава строителна документи. Когато не правиш главен ремонт, не издаваш позволение за градеж, няма и документи. Вероятно това се е случило и в съответния случай ", разяснява някогашният областен кмет. 

Проверка на " Сега " в регистъра на публичните поръчки демонстрира, че настоящи действия в региона може да са осъществявани по линия на два разнообразни контракта - за поддръжка на улици и пътни уреди или за поддръжка на светофарните уредби. Столична община разпорежда настоящите улични поправки през периодически публични поръчки, като разделя града на зони. Текущата улична поддръжка на регион " Триадица " и по остарелия контракт, сключван през 2015 година, и по последния контракт, подписан през 2019 година, се прави от " Трейс Груп Холд ". Справка в предмета на предоставените действия демонстрира, че в подръжката са включени и парапетите. Именно по парапет е прокарана безумната гофрирана тръба, през която минават кабели към проблематичните павилиони. " Трейс груп холд " сигурно е правила ремонтни действия в източното платно на " Акад. Иван Гешов " в частта от бул. " България " до " Св. Георги Софийски " през 2019 година - информация за този обект се появи в информация на " Капитал " по друго следствие - за разпределянето на парите за настоящите поправки в София. Надали обаче " Трейс Груп Холд " е премахвал светофарен дирек по линия на настоящата улична поддръжка. 

" Трейс груп холд " обаче взе участие и в консорциума, спечелил поръчката за създаване на светлинно контролиране на придвижването на територията на София. 

Вторият контракт на Столична община за настоящата поддръжка на светофарните уредби е подписан през 2018 година с сдружение " Трафик мениджмънт София ", в което вземат участие " Ес Ди Нет Комюникейшънс " и " Трейс груп холд ". Контрактът е на стойност 13,8 млн. лв. без Данък добавена стойност, като от документите излиза наяве, че в предмета му е включена поддръжката на 366 бр. светофарни уредби и 41 бр. светофари вид " бягащ пешеходец ".

Всичко това поражда въпроси, на които следва да отговори възложителят по тези действия - Столична община. От регион " Триадица " бяха безапелационни, че при тях няма никаква информация за теклите поправки, защото тези действия не са възлагани от региона. Много е значимо да се разбере от записите на камерата в региона и кой и за какво последно е влизал в шахтата - съгласно информация на " 24 часа " това е ставало над 20 пъти в границите на месец. 

 

2. Оказвала ли е болничното заведение напън за опазване на павилиона? 

 

Крещящо е мълчанието, продължаващо към този момент втора седмица, от страна на принципала на държавната болница - Министерство на здравеопазването. Здравният министър Костадин Ангелов разпореди инспекция, само че резултати от нея не се афишират. " Сега " изиска информация по какъв начин тъкмо е предан чартърен павилионът, ситуиран на държавна земя, и какво плануват клаузите на контракта, само че продължава да не получава отговори. 

Междувременно се оказа, че в кадастралната карта преместваемите обекти - павилиони, са нанесени като трайни здания. Пръв за това заяви някогашният областен проектант на " Триадица " Иван Шишков. сподели, че в кадастралната карта на София през 2016 година са нанесени като трайни здания три павилиона, в това число и въпросното " Орехчето ". Проблемната будка е нанесена като постройка за търговия на 1 етаж със застроена повърхност от 7 кв. м, която е частна държавна благосъстоятелност. Уточнява се, че заповедта за утвърждение в кадастъра е от декември 2016 година Липсва спомагателна информация, каквато нормално се дава, за това чия благосъстоятелност е " постройката ". Ако тя в действителност има статут на частна държавна благосъстоятелност обаче, притежател би трябвало да е УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", а последният владетел на павилиончето - компания " Дениа 2016 ", е единствено наемател. 

Тази картина е доста странна, тъй като се твърди, че павилиончето било продадено от предходния притежател " Нетуно-Павел Бочев " на " Дениа 2016 " през 2016 година Няма по какъв начин павилионът да е продаден по този ред, в случай че е държавна благосъстоятелност.

Обяснението може да е неточно подаване на информация към кадастъра, който е цялостен с сходни " неточности ", улесняващи узаконяването на забатачени неща. Районният проектант на " Триадица " Иван Шишков натърти, че нанасянето на павилиони като здания не е елементарно и направилият го евентуално не е инцидентна фигура.

Всички тези въпроси са значими, с цел да се посочи противозаконен ли е павилионът и кой не си е приключил работата по премахването му. Столична община бе безапелационна, че той няма позволение за слагане, само че по доста елементи проличава, че никой не го е броил за противозаконен години наред. Важно е да се разбере и за какво павилионът не е отстранен, откакто през 2018 година е стартирана такава процедура, и поддала ли се е огромната община на напън, тъй като стана ясно, че процедурата по унищожаване на павилиона е върната след интервенция на болничното заведение, която е поискала от ДНСК да се търси метод за легализиране на обекта. 

 

3. Чий е този бизнес? 

 

Столична община постави съществени старания да отдалечи отговорността обратно във времето, насочвайки вниманието към първичното присъединение на павилиона към електропреносната мрежа в далечната 2011 година Издадената безумна служебна записка от " Триадица " доста улесни кметството за прекачване на отговорността. Всъщност общината можеше да върне лентата още по-назад, само че това не й е преференциално и единствено би посочило търпяния с години батак с преместваемите обекти на територията на град, ръководен в последните 16 години от ГЕРБ.

Проверка на " Сега " сподели, че компания " Нетуно-Пламен Бочев " е разполагала със сезонен обект за хранене на същия адрес, единствено че преди преименуването на булеварда - на бул. " Д. Несторов " 15, още през 2004 година Едноличният търговец е държал будки и на други места - в " Люлин " пред Руския пазар, в " Средец " - на " Цар Освободител ", в " Красно село " - на бул. " Гоце Делчев ". Експерти, осведомени с практиките по наемане на такива обекти през годините, са безапелационни, че приемането на няколко павилиончета на основни местоположения е доста сладостен бизнес и става единствено с връзки. 

Разбира се, и новият наемател не е инцидентен. " Дениа 2016 " е еднолична благосъстоятелност на Иван Иванов от Варна. Интересна съгласно Бюрото за проверяващи репортажи е брачната половинка му Галина Крайчева. Проверка на " Сега " удостовери, че Крайчева е била общински консултант от групата на Българска партия либерали, водена от Добромир Джиков, някогашен областен кмет на регион " Владислав Варненчик ", считан за непосредствен до ГЕРБ и определен с поддръжката на партията през 2007 година Засега институциите мълчат настойчиво и не загатват тези имена.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР