На 13 февруари 2018 година изтече срокът на последния американски

...
На 13 февруари 2018 година изтече срокът на последния американски
Коментари Харесай

Изтекоха сроковете на всички американски патенти на MPEG-2 стандарта

На 13 февруари 2018 година изтече срокът на последния американски патент от огромния патентен пул, описващ групата от стандарти MPEG-2 за цифрово шифроване на аудио и видео.
Последният патент принадлежеше на компанията Thomson Licensing (US 7,334,248). Пълният лист на всички патенти е даден тук.

MPEG-2 както и преди, всеобщо се употребява в радиопредаванията и в малките екрани от целия свят, с помощта на ниските си условия към хардуера при обработването на видеосигнала спрямо по-съвременните кодеци, като да вземем за пример H.264 (AVC) или H.265 (HEVC).

Към сегашен ден от към хилядата MPEG-2 патента, дейни останаха единствено седем, настоящи в Малайзия и Филипините:

GE Technology Development, Inc.
MY 118172-A
MY 1289941
MY 141626-A
PH 1-1993-47458

Sony Corporation
MY 118444

Thomson Licensing
MY 118734-A
PH 1-1995-50216

По-съвременните патентовани кодеци H.264, H.265, както и свободният VP8, последователно заменят MPEG-2, само че това не става толкоз бързо, колкото се желае на притежателите на авторски права. Старият добър MPEG-2 към момента има доста необятна сфера на потребление. За разлика от по-съвременните стандарти, той е изцяло съчетаем със остарялото съоръжение и програмен продукт. MPEG-2 се поддържа безусловно на всички места, а и си остава част от DVD-Video стандарта, който към момента е доста известен, макар огромното разпространяване на стрийм услугите в интернет. Популярността на MPEG-2 и през 2018 година може да се изясни с извънредно ниските условия към изчислителните запаси за шифроване и декодиране на сигнала.



MPEG-2 кодекът се употребява за ефирно телевизионно лъчение по стандартите ATSC (Северна Америка и Южна Корея) и DVB-T (почти цяла Европа, Африка, Австралия и Индия), макар че последно време се минава към стандарта MPEG-4 AVC. Но в телевизионното съоръжение за непосредствено предаване, всеобщо се употребява MPEG-2, заради незначителното закъснение на кодирането – от порядъка на част от секундата, до момента в който при по-съвременните и по-ефективни кодеци забавянето постоянно доближава няколко секунди.

И по този начин, от 13 февруари 2018 година, производителите на устройства, в които се употребява MPEG-2 кодирано наличие – тв приемници, DVD плеъри, TV тунери и професионално съоръжение, към този момент не би трябвало да заплащат лицензни такси на компанията MPEG Licensing Administration (MPEG LA, LLC). Тази компания се намира в Денвър, Колорадо и е особено основана за събиране на лицензните такси от всички международни компании, които употребяват стандартите MPEG-2, MPEG-4 Visual (Part 2), IEEE 1394, VC-1, ATSC и AVC/H.264. Същата компания в този момент работи върху обединяването на LTE патентите в общ пул.

MPEG LA работи в полза на притежателите на интелектуалната благосъстоятелност за другите кодеци. Най-големите нейни клиенти са осем компании: Fujitsu, Panasonic, Sony, Mitsubishi, Scientific Atlanta, Columbia University, Philips и General Instrument.

MPEG LA се занимава със събирането на лицензните такси за MPEG-2 от 1977 година. Сега този бизнес завърши, само че патентите за останалите кодеци не престават да са настоящи – за лиценза на ATSC, H.264 както преди, би трябвало да се заплаща. Освен това, MPEG LA уголемява бизнеса си по отбрана на интелектуалната благосъстоятелност. За да отбрани интереса на своите нови клиенти, тя се зае дори със събирането на лицензните такси за технологиите за генетично редактиране CRISPR и някои други патентовани технологии.

По този метод, от през днешния ден MPEG-2 кодекът може безусловно легално да бъде употребен в персонално написаните стратегии и независимо съединения хардуер, които по-късно да бъдат продавани, без заплащането на лицензна такса от $2. Теоретично, всички тези стратегии и устройства, би трябвало да поевтинеят с 2 $.

Така да вземем за пример, Raspberry Pi има хардуерна поддръжка на MPEG-2 в графичния процесор Broadcom VideoCore IV, само че за комерсиалното потребление на кодека, би трябвало да се закупи лицензионен ключ с цена £2,40 ($3,36) . По принцип, този лицензионен ключ към този момент е нужен единствено за жителите на Малайзия и Филипините.

Освен това, редица Linux дистрибуции, като да вземем за пример Fedora, отказваха да оферират дистрибуции, съдържащи патентовани кодеци и при нужда, кодеците трябваше да бъдат изтегляни от интернет. А в този момент, след приключването периода на тези патенти, нищо не пречи в Linux дистрибуциите да бъде включен MPEG-2 кодека. Същата беше обстановката с MP3 кодеците, срокът на патентите на които изтече през месец май 2017 година и малко по-късно, кодеците бяха включени в дистрибуцията Fedora.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР