На 12 май църквата почита паметта на Св. Герман Цариградски

...
На 12 май църквата почита паметта на Св. Герман Цариградски
Коментари Харесай

На 12 май почитаме Св. Герман

На 12 май църквата уважава паметта на Св. Герман Цариградски патриарх. Имен ден честват Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен.

Св. Герман бил наследник на сенатор, погубен от император Константин Погонат (668-685). Той от младини се посветил да служи на Бога. Заради благочестивия си живот и духовната си грамотност той отпърво станал кизически свещеник, а в 715 година бил определен за цариградски патриарх.

В царуването на Лъв III Исаврянин (717-741), който се оповестил срещу поклонението на иконите, Герман използвал доста усилия да вразуми царя и да отклони от подвеждане, само че на вятъра. Лъв изискал почитането на иконите да бъде наказано на събор. - Царю - споделил му светителят, - в случай че ти е угодно да употребиш принуждение в това дело, аз с подготвеност ще умра за светите икони.

По заповед на Лъва, бойците изгонили светителя от патриаршеския дом. Свети Герман починал в манастир, откакто бил цариградски патриарх 14 години и половина. Патриарх Герман е прочут като църковен песнописец и създател на съчинения за иконопочитанието, срещу ересите, разяснение на литургията, поучителни слова и други.

В националната визия се свързва с доста по-древни езически повелители на небесните летни стихии – град, дъжд, огнена буря. Българинът го назовава Герман, Гечо, Джерман, Калоян, Кабаиван, Скалоян, Драганчо и извършва на празника му бит за предизвикателство, измолване на дъжд. Нарича се още Герман Градушкар, тъй като пази хората от градушка. Негови побратими градушкари са Вартоломей (11 юни), Лисе (14 юни) и Видовден (15 юни).

12 май се отбелязва и като Световен ден на медицинските сестри от 1974 година по самодейност на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Денят е в чест на годишнината от рождението на първата здравна сестра Флорънс Найтингейл (1820 - 1910).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР