На 12 май имен ден имат всички, които носят името

...
На 12 май имен ден имат всички, които носят името
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 12 май

На 12 май имен ден имат всички, които носят името Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен и производните им. 


На този ден църквата уважава паметта на Св. Герман Цариградски патриарх
Св. Герман бил наследник на сенатор, погубен от император Константин Погонат (668-685). Той от младини се посветил да служи на Бога. Заради благочестивия си живот и духовната си грамотност той отпърво станал кизически свещеник, а в 715 година бил определен за цариградски патриарх.
В царуването на Лъв III Исаврянин (717-741), който се оповестил срещу поклонението на иконите, Герман използвал доста усилия да вразуми царя и да отклони от подвеждане, само че на вятъра. Лъв изискал почитането на иконите да бъде наказано на събор.
- Царю - споделил му светителят, - в случай че ти е угодно да употребиш принуждение в това дело, аз с подготвеност ще умра за светите икони.
По заповед на Лъва, бойците изгонили светителя от патриаршеския дом.
Свети Герман починал в манастир, откакто бил цариградски патриарх 14 години и половина.
Патриарх Герман е прочут като църковен песнописец и създател на съчинения за иконопочитанието, срещу ересите, разяснение на литургията, поучителни слова и други.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР