На 12 април ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата

...
На 12 април ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата
Коментари Харесай

На 12 април ВСС решава дали да прекрати мандата на главния прокурор

На 12 април Висш съдебен съвет взема решение дали да приключи предварително мандата на Иван Гешев като основен прокурор.

Съветът одобри като възможни за разглеждане всъщност 5 от посочените от правосъдния министър учредения и три отчасти. Едно беше отхвърлено като неприемливо.
Преди съвещанието през днешния ден Иван Гешев акцентира, че предлагането на Надежда Йорданова е политическо. Правосъдният министър отговори, че реализира пълномощията си по Конституция.
Часове преди съвещанието на Съвета стана ясно, че следва парещ спор.

В ранните утринни часове от пресцентъра на прокуратурата подгряха с съвсем 30-странично мнение на Иван Гешев, в което той дефинира настояването за отстраняването си  като " следващ опит за политическо влияние върху самостоятелната правосъдна власт ". В него изброява неточности, грешки и несъгласия със закона и Конституцията:

Главният прокурор добави мнението си - към този момент персонално пред публицистите. И назова предлагането на Надежда Йорданова " координирана офанзива с присъединяване на изпълнителна власт " и  " нахлуване против държавността ":

„ Понеже не виждам никакъв смисъл, даже и политически смисъл в случай, че сега, в случай че видите социологическите изследвания в тази по този начин наречена правосъдна промяна, тъй като това, което се пропагандира, не е правосъдна промяна, интересува сред 4 и 7 % от българските жители. Знаете какво ги интересува българските жители - цените на тока, на газта, цените в магазините и какво ли още не и не виждам дори никаква политическа логичност в това искане. И по тази причина единственото пояснение, което имам, уповавам се да не е по този начин, това е преодоляване на прокуратурата за потреблението ѝ за нелегитимни политически цели. Надявам се да не е по този начин “.

„ Видно е, че министърът на правораздаването има конституционни пълномощия да желае преустановяване на мандата на основния прокурор, както и сред прочее на ръководителите на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд, доста ясно Конституционният съд е обосновал това пълномощие, а точно от позиция на взаимоотношение сред държавните управляващи и в последна сметка, че нито един в страната не може да бъде недостижим. А що се отнася до избор на идващия основен прокурор, процедурата е доста ясна, в тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира основен прокурор, в противен случай “, отговори от своя страна правосъдната министърка.

Заседанието стартира с опит настояването на Йорданова да потъне в процедура. Трябва ли Надежда Йорданова да управлява съвещанието на Висш съдебен съвет, откакто е вносител на предлагането, за какво в него се загатва името на вътрешния министър Бойко Рашков и какво е имала поради Йорданова, пишейки Висш правосъден съд.

В последна сметка стартира преценка - проблем по проблем, с дейното присъединяване на основния прокурор, в това число и с иронични забележки към  правосъдния министър и подозрения към нейната правна подготвеност. Очаквано, болшинството не позволи случаите, които касаят дейности или бездействия на Иван Гешев преди да поеме поста.

И до момента в който разискването беше още в начален стадий, с апел към правосъдните кадровици да гласоподават оставката на основния прокурор се обърна министър председателят Кирил Петков.

Йорданова обаче не беше оптимист, че в този си състав Съветът ще приключи мандата на основния прокурор.

Около 12 часа онлайн излъчването на съвещанието на Висшия правосъден съвет прекъсна за към 20-ти на минути поради хакерска офанзива против Държавната организация за електронно ръководство.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР