На 12 април във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се

...
На 12 април във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се
Коментари Харесай

Гешев бие правосъдния министър, колко дълъг ще е мандатът му

На 12 април във Висшия правосъден съвет (ВСС) ще се разясняват сигнали, които правосъдният министър Надежда Йорданова е внесла по повод работата на прокуратурата. Те надали ще доведат до предварителното преустановяване на пълномощията на основния прокурор Иван Гешев

„ Нямам илюзии и не мога да кажа, че чакам този състав на Висшия правосъден съвет да освободи предварително основния прокурор. Необходими са 17 гласа, а огромна част от Висш съдебен съвет са лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев”, оплака се Йорданова пред Нова телевизия.

Според нея е допустимо мандатът на основния прокурор да продължи по-дълго от нейния на министър на правораздаването.

Иван Гешев счита, че желаната му оставка съставлява координирана офанзива против правосъдната власт, и в частност против прокуратурата, от страна на изпълнителната власт. Правосъдният министър вижда в този коментар на обвинител номер едно опит да се измести фокусът на полемиката.

Голяма част от сигналите в прокуратурата се държат „ на трупчета”. „ Прикриват се, а без действително следствие не можем да стигнем до справедливост”, акцентира правосъдната министърка.

Йорданова разяснява и започващата инспекция от Специализираната прокуратура на арестите, които бяха осъществени на знакови лица в ГЕРБ – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. „ Разбирам опитите на ГЕРБ да попречат на следствието на обстоятелства и условия, свързани с водача им, само че чакам Спецпрокуратурата да работи бързо и обективно”, сподели тя.

Що се отнася до измененията в правосъдната система, за които тя е подложена на критика, че се бави, министърът изясни, че е разбираемо публичното неспокойствие, само че тези промени зависят както от воля, по този начин от институционална рамка, процедурните правила и материалния закон. Надежда Йорданова увери, че се работи по всички детайли.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР