На 12.04.2022 г. ръководството на Апелативна прокуратура – София (САП)

...
На 12.04.2022 г. ръководството на Апелативна прокуратура – София (САП)
Коментари Харесай

Професионализъм е в основата на ефективността в работата на прокурорите от Софийския апелативен район през 2021 година

На 12.04.2022 година управлението на Апелативна прокуратура – София (САП) показа годишен отчет за активността през 2021 година Събитието почетоха Красимира Филипова, заместител на основния прокурор при Върховна касационна прокуратура, и ръководителят на Софийски апелативен съд Даниела Дончева.

 Зам.-главен прокурор Красимира Филипова Зам.-главен прокурор Красимира Филипова Източник: САП
Заместниците на административния началник на САП Галя Маринова, Емилия Русинова, Емил Петров срещнаха сътрудниците с систематизирани заключения за активността на прокуратурите в Софийския апелативен регион през миналата 2021 година Прокурор Галя Маринова показа резултатите и трендовете в противодействието на престъпността в аспекта на досъдебната фаза. За 2021 година на територията на апелативния правосъден регион са регистрирани 28 813 осъществени закононарушения, като повече от половината от тях – 16 110 броя, са осъществени в град София. Налице е понижение на записаните закононарушения в правосъдните региони на всички окръжни прокуратури.

 Прокурор Емилия Русинова Прокурор Емилия Русинова Източник: САП
През миналата година прокурорите от Софийския апелативен регион са работили общо по 84 640 броя преписки, като решените са 80 303 броя. Наблюдава се нарастване на доказаните прокурорски актове при извършен инстанционен надзор спрямо миналата отчетна година. Общият брой на решените инстанционни преписки е 5 031. Високият % на доказаните при инстанционния надзор актове и надлежно доста ниският % на анулираните такива е индикатор за качествената активност на първоинстанционните прокуратури по преписките. Това е критерият както за аргументираност и правомерност на постановените прокурорски актове, по този начин и за проявено усърдие и професионализъм.

Значително е повишен индикаторът на следените преписки, формирани от прокурор след самосезиране. Сходна наклонност се следи при преписки по сигнали на контролните органи. Общият брой на следените досъдебни производства в Софийския апелативен регион през 2021 година е 96 384, като новообразуваните през отчетната година са 32 826. Най-голям брой от тях са за закононарушения срещу собствеността, следвани от общоопасни закононарушения, закононарушения срещу личността, стопанството и документни закононарушения.

 Годишен отчет за активността през 2021 година на Софийска апелативна прокуратура Годишен отчет за активността през 2021 година на Софийска апелативна прокуратура Източник: САП
За 2021 година в Софийския апелативен регион са завършени общо 39 372 броя досъдебни производства, от които 99,82 % са в законния период. Решените досъдебни производства през 2021 година са 71 352 броя, като 98,41 % от тях са решени в едномесечен период. Налице е нарастване на импортираните в съда прокурорски актове, в това число обвинителен акт, съглашение или разпореждане за използване на член 78а от Наказателен кодекс. Общият им брой за 2021 година е 8 785. Тенденциите в индикаторите на каузи в правосъдна фаза през отчетната 2021 година очерта прокурор Емил Петров. В региона на Апелативна прокуратура – София през 2021 година в съда по прокурорски актове са формирани общо 8 801 каузи. Осъдените и глобени лица с влезнал в действие правосъден акт са 8 309, като техният брой се е нараснал спрямо миналата 2020 година, когато са били 7 936.

Във всички прокуратури от Софийския апелативен регион е регистрирана доста добра интензивност при работата по гражданско-съдебния контрол. Прокурорите от региона на САП са изготвили и предявили 658 желае по Семеен кодекс, Граждански процесуален кодекс, Търговски закон и други закони. Налице е доста увеличение на този индикатор. През 2021 година прокурорите са изготвили общо 2 155 уведомления по Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество, като през 2020 година те са били 881 броя.

Данните за активността по осъществяване на рекомендациите в границите на Механизма за съдействие и инспекция и наказателни производства, формирани за някои категории тежки закононарушения и такива от необикновен публичен интерес, бяха показани от Емилия Русинова. Общият брой досъдебни производства, взети на специфичен контрол и следени от Апелативна прокуратура – София, са 705, от които 336 са новообразувани. Констатирано нарастване на досъдебните производства, свързани с пране на пари – 262 броя.

Под наблюдението на прокуратурите от региона на САП са 172 досъдебни производства за корист със средства и фондове на Европейския съюз, 1 989 досъдебни производства са формирани за данъчни закононарушения. Запазва се наклонност за относително висок брой на досъдебните производства, формирани за закононарушения, свързани с правене, пробутване в послание и потребление на неистинен и преправени парични знаци и кредитни карти. 5 117 досъдебни производства се водят за противозаконен трафик на наркотични субстанции и контрабанда.

През 2021 година в прокуратурите от региона на Апелативна прокуратура – София са следени 1 051 броя досъдебни производства, формирани за корупционни закононарушения. Заместникът на основния прокурор Красимира Филипова акцентира, че зад всеки количествен индикатор в годишния отчет на Апелативната прокуратура – София са положените старания от прокурорите и поздрави магистратите за постигнатите през 2021 година резултати.

Тя уточни, че активността на Апелативна прокуратура – София е индикатор за активността на цялата прокуратура на Република България по обясними аргументи. " В рамките й се намират най-големите структури в страната на районно и окръжно равнище, което следва да се взема поради. Техните особености, които са неповторими за цялата страна, дефинират особеностите на самия апелативен регион ", означи прокурор Филипова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР