На 11 декември започва шестият „Софийски международен литературен фестивал“. Дните

...
На 11 декември започва шестият „Софийски международен литературен фестивал“. Дните
Коментари Харесай

Започва шестото издание на Софийски международен литературен фестивал

На 11 декември стартира шестият „ Софийски интернационален книжовен фестивал “. Дните до 16 декември ще включват срещи с писатели, полемики, детска стратегия и изложения. Тази година събитията ще се разширят с още три нови формата: Бързи литературни срещи, Софийски интернационален книжовен фестивал показва и Тайно поетическо четене.
Форумът събира на едно място български и международни създатели и основава пространство за среща на литературите, на огромните и дребните езици, на културите на другите страни. Пълната стратегия на фестивала включва над 80 участници и 40 събития.

Традиционно, задграничната стратегия на Фестивала е съсредоточена върху тематични ядра на дадена литературна традиция. Политическата, обществената, аналитичната и ангажираната литература ще имат сплотяващ темперамент за тазгодишния интернационален фокус на Литературния фестивал, отдаден напълно на немскоезичната модерна литература.
Гости ще бъдат някои от най-значимите модерни създатели от Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн като Кристоф Хайн, Роберт Менасе, Лукас Берфус, Шерко Фатах, Илия Троянов, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац, Марион Пошман и Забине Бокмюл. Те ще се срещнат с публиката на Литературния фестивал, дружно с българските писатели и поети: Алек Попов, Владимир Полеганов, Владислав Христов, Георги Господинов, Едвин Сугарев, Здравка Евтимова, Илиана Илиева, Кристин Димитрова, Крум Филипов, Людмила Миндова, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Мехмед Атипов, Палми Ранчев, Петър Чухов, Румен Петров, Христо Карастоянов, Цвета Софрониева и Яна Букова.
Срещата и разговорът на литературите и културите на другите страни е вписан и в многообразните тематики и полемики. Разговорите с писателите ще осмислят въпроси като днешните неврози; обществената травма; Европа като сюжет; историческото завещание: паметта и истината; поезията, показана пред скоби; прозаичност и правдивост и доста други.
Разнообразни и многопластови, дискусионните панели ще се занимават с тематиките: „ Случаят СВЕП, образната лирика и свободата на облиците “, „ Маршрути на превода. Разговор за преводните издания на българска литература на немски език ", „ Как се отваря списък на тайните служби? “, „ Аз съм тук, с цел да запитвам, не да давам отговор. Въпросите на Георг Бюхнер и Бертолт Брехт. Българският спектакъл и жалоните на драматургичното мислене “, „ Говорим за българската драматургия: Пиеси за родината или за сложните връзки сред българската театрална сцена и българските създатели на пиеси “, „ Къде се крие богът на късия роман “, „ Измерване на актуалното. Немскоезичният разказ през днешния ден “.
Някои от дебатните блокове ще бъдат ангажирани с новите трендове в издаването на книги, със социокултурната роля на издателя, с литературата, пренесена във виртуалната действителност, с аудиокнигите или с това по какъв начин чуваме литературата.
Три нови форми на срещи с публиката ще бъдат добавени в тазгодишната стратегия. Първото Тайно поетическо четене няма да признае до края къде ще се организира и кои поети и музиканти ще вземат участие в него. Както всички събития на фестивала, входът ще е свободен, само че предварителното записване ще е наложително, защото местата са лимитирани.
Алек Попов, Виргиния Захариева, Елена Алексиева, Иван Ланджев и Соня Тодорова ще бъдат първите създатели, които ще вземат участие в Бързите литературни срещи. Тези персонални срещи сред четец и публицист ще заимстват инцидентния принцип на Speed Dating-формата. Събитието също изисква да бъде непокътнат безвъзмезден билет.
Фестивалът се ангажира да посвещава особено внимание на значими литературни начинания в страната. В рамките на Софийски интернационален книжовен фестивал показва всяка година ще бъдат канени разпознаваеми, устойчиви, забавни, непознати или изцяло нови инициативи. Тази година това ще бъдат Международния книжовен фестивал в Русе, Прозрачният преводач на Къщата за литература и превод, Артизанин, Свободно поетическо общество
Съвсем закономерно, дните на Литературния фестивал стартират със събития, свързани с детските книги, срещи с писатели или работилници. Дагмар Гайслер, Калина Мухова, Катя Алвес, Мила Попнеделева-Генова, Петя Кокудева, Радостина Николова, Сотир Гелев и Юлия Спиридонова–Юлка са писателите, които ще вземат присъединяване в тазгодишната детската стратегия
На сцената на Литературния фестивал ще бъдат показани и две изложения. BUCHSCHMUCK включва селекция, след конкурс, от образни тълкования на творби на немскоезични създатели като Франц Кафка, Патрик Зюскинд, Гьоте, Херман Хесе и Е.Т.А. Хофман. Паралелно на състезанието на Гьоте-институт течеше и отворената покана „ Параграф “, в която от колектив ТИ-РЕ търсиха най-интересните арт книги, въодушевени или интерпретиращи литературни творби. Двете начинания се сплотиха с общо разкриване в двете здания на Гьоте-институт по-рано тази година, а в този момент могат да бъдат видени още веднъж дружно по време на Софийския книжовен фестивал.
***
Шестте дни на Софийския интернационален книжовен фестивал 2018 се организират по време на 46-ия „ Софийския интернационален панаир на книгата “. Тазгодишното му издание ще премине под мотото: Четири страни – един език, отдадено на немскоезичните страни Австрия, Германия, Лихтенщайн и Швейцария, които тази година ще бъдат Почетни посетители на събитието.
***
Шестото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал и 46-ия Международен панаир на книгата се провеждат от Асоциация „ Българска книга “ с поддръжката на Министерството на културата на България и Столична община. Събитията се организират в партньорство с Франкфуртския панаир на книгата, Гьоте-институт България и с финансовата поддръжка на Министерство на външните работи на Германия. Партньори на Почетната стратегия са Посолство на Федерална република Германия, Княжество Лихтенщайн, Посолството на Република Австрия, швейцарската културна фондация „ Про Хелвеция “, Посолство на Швейцария в България, „ Традуки” и Фондация „ Курт Волф”.
Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2018 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР