На 106-годишна възраст почина американският актьор, продуцент и режисьор Норман

...
На 106-годишна възраст почина американският актьор, продуцент и режисьор Норман
Коментари Харесай

Актьор-легенда, играл с Чаплин, почина на 106

На 106-годишна възраст умря американският артист, продуцент и режисьор Норман Лойд. В над 80-годишната си кариера той е работил с имена като Чарли Чаплин, Бертолт Брехт, Орсън Уелс, Джон Хаусман и други През 2015 година, на 100-годишна възраст, той играе последната си роля на екран - в комедията  " Тотал вреда ".

Лойд играе в най-ранната известна американска телевизионна драма от 1939 година - " По улиците на Ню Йорк ". Най-известната му кино роля е на злодея, който пада от Статуята на свободата в „ Саботьор “ на Хичкок от 1942 година Режисьорът наема актьораи в още един собствен типичен трилър — „ Омагьосаният “ от 1945 г. Снимал се е също в  " Южнякът “ на Жан Реноар, „ Светлините на рампата “, на Чарли Чаплин, " Общество на мъртвите поети “ с Робин Уилямс, „ На нейно място “ с Камерън Диас и „ Бандите на Ню Йорк “ с Даниел Дей Луис и Леонардо Ди Каприо.  

Роден на 8 ноември 1914 година в Джърси Сити, Ню Джърси, Лойд стартира да играе още напълно млад през 20-те години. На сцената той е постоянен участник в спектакъл „ Мъркюри “ с новаторската натрупа на Орсън Уелс. Тогава играе и в пиесата „ Престъпление “, под режисурата на Елия Казан и с присъединяване на бъдещата му брачна половинка Пеги Крейвън.  Двамата са женени 75 години, до гибелта на Пеги Лойд през 2011 година на 98-годишна възраст.

Съвременните тв зрители го познаваха най-добре като централната фигура в болницата  " St. Elsewhere " в едноименния сериал на NBC от 1982-99. Неговият доктор Даниел Аушландер в началото трябваше да се появи единствено в няколко епизода, само че Лойд остана чак до края на поредицата. Тя вдъхнови по-късни сериали като " Спешно поделение "  и „ Анатомията на Грей “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР